Foto: LETA

Ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmijas radītās noslodzes dēļ situācija slimnīcās ir mainīga, katra pacienta hospitalizācija ir jāsaskaņo atsevišķi, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Viņa atzīmēja, ka hospitalizācijas kārtība ir atšķirīga no tā, kāda tā bija vēl pirms Covid-19 pandēmijas, un NMPD šādā režīmā strādā jau kopš rudens.

Bukša skaidroja, ka operatīvais darbs ir sarežģīts un specifisks, jo slimnīcās situācija var strauji mainīties, piemēram, slimnīcā var tikt sasniegta tāda gultu noslodze, kas ir tuvu maksimālajai. Tāpat slimnīcā ārsti var pēkšņi saslimt vai doties karantīnā.

"Faktiski mums ir jāsaskaņo katrs pacients, lai saprastu, kurā brīdī un kura slimnīca pacientu var pieņemt. Katru dienu slimnīcas ziņo par gultu kapacitāti un atbilstoši tam mēs raugāmies, kāda var būt pacientu hospitalizācija," pauda NMPD pārstāve.

Viņa vērsa uzmanību, ka situācija ievērojami atšķiras no tās, kāda bija vēl pirms Covid-19 pandēmijas, kad droši varēja vest pacientus uz jebkuru stacionāru, kas iezīmēts hospitalizācijas plānā, neuztraucoties par gultas vietu noslodzi un pietiekamību.

Pēc Bukšas paustā, arī pacientiem jau labu laiku ir jārēķinās, ka viņus var nenogādāt uz tuvāko slimnīcu tā, kā tas būtu noticis pirms Covid-19 pandēmijas. Ja tuvākajā medicīnas iestādē palīdzību nevar nodrošināt, tad pacients tiek vests uz nākamo stacionāru, kur tas ir iespējams, skaidroja Bukša.

LETA jau ziņoja, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā stacionēti vēl 79 Covid-19 pacienti, tai skaitā divi pārvesti, līdz ar to slimnīcās esošo ar jaunokoronavīrusu sirgstošo cilvēku skaits pirmo reizi pārsniedzis tūkstoti.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) publiskotie dati, patlaban slimnīcās ārstējas 1010 cilvēki, kuriem apstiprināta saslimšana ar Covid-19. No tiem 954 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 56 - ar smagu slimības gaitu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!