Foto: F64

Izprotot ģimenes ārstu lielo noslogotību un Covid-19 pacientu skaita pieaugumu šajā laikā, turpmāk Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) katru dienu ziņos par to cilvēku skaitu, kuriem kopš pozitīvā Covid-19 testa saņemšanas dienas pagājušas 14 dienas, nevis par tiem pacientiem, kuru izveseļošanos apstiprina ģimenes ārstu ziņojumi, portālu "Delfi" informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Arāja skaidro, ka izvēlētais 14 dienu laika periods ir saistīts ar diviem epidemioloģiskajiem apsvērumiem: starptautiskā Covid-19 statistika par jaunatklātiem gadījumiem valstīs ietver 14 dienu laikā reģistrēto gadījumu skaitu, kā arī izolācija lielākajai daļai Covid-19 pacientu tiek pārtraukta līdz 14. slimības dienai.

Šobrīd dati par pacientiem, kuri izārstējušies no Covid-19 infekcijas, balstās ģimenes ārstu sniegtajos gala paziņojumos, un tie tiek iekļauti statistikā. Ievērojami pieaugot jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaitam, ļoti pieaugusi ģimenes ārstu noslodze, tāpēc paziņojumi par noslēgtu Covid-19 infekcijas gadījumu bieži kavējas. Vērtējot statistikas datus, var redzēt, ka SPKC nav saņēmis pietiekoši daudz ziņojumu par tiem pacientiem, kuri izārstējušies no Covid-19, uzsvēra Arāja.

Covid-19 gadījumā cilvēks parasti ir infekciozs divas dienas pirms simptomu parādīšanās, kā arī ir ļoti infekciozs pirmajā nedēļā pēc saslimšanas. Tad vīrusa daudzums samazinās, attīstoties organisma imunoloģiskajai atbildei un mazinoties infekcijas simptomiem, un pēc 14 dienām cilvēks vairs nav infekciozs. Neraugoties uz to, ka laboratoriskais tests var uzrādīt pozitīvu rezultātu, vīruss pēc noteikta laika vairs nav aktīvs, līdz ar to cilvēks vairs nav uzskatāms par infekciozu un ar ārsta ziņu drīkst pārtraukt izolāciju, skaidroja SPKC.

Ziņošanas kārtību par infekcijas slimībām nosaka Ministru kabineta noteikumi, kas ir spēkā jau kopš 1999. gada. Šie noteikumi nosaka infekcijas slimības par kurām, uzstādot diagnozi vai laboratoriski konstatējot infekcijas izraisītāju, ir jāziņo SPKC, kā arī jāiesniedz noslēguma ziņojums, kad ir zināms slimības iznākums. Šobrīd arī Covid-19 ir to infekcijas slimību starpā, par kurām ir jāziņo SPKC, norādīja Arāja.

Infekcijas slimību reģistrācija ir epidemioloģiskās uzraudzības pamats. Attiecīgi SPKC epidemiologi, reaģējot uz saņemto ziņojumu, uzsāk epidemioloģisko izmeklēšanu, organizējot pretepidēmijas pasākumus, nosakot kontaktpersonas, tādējādi ierobežojot infekcijas slimības izplatīšanos tālāk sabiedrībā. Par katru inficēto personu tiek ziņots arī ģimenes ārstam, kurš veic pacienta medicīnisko novērošanu un vada ārstniecības procesu.

No epidemioloģiskā viedokļa izveseļojušos cilvēku skaits neietekmē Covid-19 infekcijas ierobežošanu, taču saprotam sabiedrības interesi un vēlmi zināt šos datus, pauda Arāja.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 3296 Covid-19 testi, reģistrēti 207 jauni saslimšanas gadījumi, bet 10 inficētie miruši, liecina SPKC apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!