Ģenerālprokurora Jāņa Maizīša izveidotā komisija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Alekseja Loskutova atbilstības amatam novērtēšanai atzinusi, ka Loskutovs pārkāpis vairākus likumus, taču nav pieļāvis krimināli sodāmas darbības, turklāt KNAB ir uzsācis grāmatvedības sakārtošanu, teikts otrdien pēc valdības sēdes publiskotajā komisijas atzinumā.
KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova atbilstības amatam vērtēšanas komisijas atzinuma pilns teksts

Atzinumā norādīts, ka Loskutovs "nav pilnā apmērā nodrošinājis" Operatīvās darbības likuma prasības par operatīvās darbības finansēšanas līdzekļu izlietošanu un iekšējās kontroles kārtību, nav nodrošinājis likuma "Par grāmatvedību" prasību izpildi tā, lai "grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli bilances datumā.

Tāpat atzinumā teikts, ka Loskutovs nav nodrošinājis likuma "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" pantus, kas paredz, " ka manta atsavināma vai nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu, un manta iegūstama īpašumā vai lietošanā par iespējami augstāku cenu".

Komisijas atzinumā arī teikta, ka līdz komisijas izveidošanai KNAB nebija veicis pasākumus grāmatvedības uzskaites sakārtošanai, turklāt Loskutovs "par atbildīgo personu, kas veica uzskaiti par operatīvo līdzekļu izlietojumu, noteica darbinieku bez attiecīgas kvalifikācijas".

Vienlaicīgi, ņemot vērā prokuroru pārbaudes rezultātus, komisija secina, ka KNAB "nav pieļautas naudas vai materiālo vērtību iztrūkums, vai arī finanšu līdzekļu izlietojums likumā neparedzētiem mērķiem. "

Tāpat komisija konstatējusi, ka "amatpersonas nav slēpušas vai viltojušas dokumentus", "pēc komisijas izveidošanas ir uzsākta iekšējo normatīvo aktu izstrāde un grāmatvedības uzskaites sakārtošana atbilstoši Valsts kontroles atzinumā norādīto trūkumu novēršanai".

Jau vēstīts, ka valdība otrdien slēgtā sēdē, vienam ministram atturoties, nolēma atbalstīt Loskutova atcelšanu no amata, galīgo lēmumu gan vēl pieņems Saeima. Savukārt komisijas, kas vērtēja Loskutova atbilstību amatam, vadītājs ģenerālprokurors Jānis Maizītis žurnālistiem otrdien atzina, ka "ne kā jurists, ne kā prokurors" neatbalsta Loskutova atcelšanu no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!