Patlaban ievērojamā daļā kriminālprocesu pierādījumu pārbaude nenotiek, šodien Augstākās tiesas (AT) 2008.gada pārskata plēnumā norādīja ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Pēc viņa teiktā, ap 80% lietu tiekot pabeigti bez pierādījumu pārbaudes.

Viņš arī norādīja, ka pērn par 10% pieaudzis noziedzības līmenis un arī tiesām nosūtīts par 10% vairāk kriminālprocesu. Ģenerālprokurors prognozēja šīs tendences pieaugumu arī šogad un pauda satraukumu par kriminālprocesu izmeklēšanas kvalitāti, norādot, ka Kriminālprocesa likuma normas ir labi izstrādātas attiecībā uz procesu izmeklēšanas kvantitāti un izmeklēšanas termiņu samazināšanu, taču tikai šobrīd "uz atsevišķu rajonu piemēra" redzams, kas notiek reāli.

Ģenerālprokurors atzīmēja, ka viens no šīs problēmas risināšanas veidiem varētu būt tāds, kā to praktizē atsevišķu tiesu priekšsēdētāji, proti, lai gan spriedums jau stājies spēkā, tas tiek analizēts un norādīts, kādas normas sprieduma pieņemšanā tikušas pārkāptas, lai tiesnesis turpmāk zinātu, kā rīkoties.

AT Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš, kurš aktīvi darbojas tiesnešu kvalifikācijas kolēģijā, aicināja lielāku vērību veltīt tiesnešu darba pārbaudei "uz vietas" un pēc tam pieņemt lēmumus par viņu kvalifikācijas klases paaugstināšanu. Gatavojot atsauksmes par tiesnešiem, kas gaida kvalifikācijas klases paaugstināšanu, rajonu tiesās nākas saskarties "ar vienu otru brīnumu".

Gruziņš gan atzīmēja, ka atsauksmju gatavošana par tiesnešiem kvalifikācijas klases paaugstināšanai ir kļuvusi formālāka - ir zināmi kritēriji, taču, lai pateiktu kopumā, kā tiesnesis strādājis, rūpīga izpēte netiek veikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!