Ģenerālprokurors Jānis Maizītis apsvērs iespēju apstrīdēt Satversmes tiesā Saeimas ceturtdienas balsojumu par deputāta Jāņa Ādamsona neizdošanu kriminālvajāšanai kā neatbilstošu Satversmes būtībai, paziņoja ģenerālprokurors Jānis Maizītis.
Maizītis atzina, ka notikušais balsojums ir ļoti bīstams precedents nākamajiem līdzīgiem lēmumiem un var radīt "daudz un dažādas sekas turpmāk".

Vienlaikums viņš pauda, ka Satversmes būtība liedz prokuratūrai tālāk izmeklēt krimināllietu pret Ādamsonu, tādējādi tā būtu jāizbeidz. Ģenerālprokurors apstiprināja jau iepriekš teikto, ka kriminālprocesā nav paredzēts, kā rīkoties sādos gadījumos.

Pēc Maizīša domām, prokuratūra arī nevar gaidīt līdz Saeimas pilnvaru beigām, lai pēc tam sauktu pie atbildības deputātu, jo arī tas būtu pretrunā ar Saeimā noteikto deputātu imunitāti. Lai komentētu Saeimas lēmumu, svarīga ir motivācija, kādēļ Saeima atteikusi izdot Ādamsonu kriminālvajāšanai, bet pašlaik prokuratūras rīcībā tādas nav, tādas nebija arī sagatavotajā lēmumprojektā.

Par iemeslu Saeimas lēmumam varētu būt deputāta imunitātes aizsardzība, dažāds pierādījumu un vainas vērtējums, vai arī atšķirīgs Satversmes "tulkojums". Maizītis pieļāva, ka lēmuma pamatā varētu būt tieši attieksme pret deputāta imunitāti.

Saeimas debatēs dzirdētie argumenti un apgalvojumi daudzos gadījumos esot bijuši pilnīgi pretēji materiāliem, kas savākti krimināllietā.

Viņš arī uzsvēra, ka Ādamsona lietu nav iespējams izmeklēt civiltiesiskā kārtībā, kā to pauduši daudzi politiķi, jo runa ir par kriminālpārkāpumiem, ko viņš izdarījis. Turklāt arī civilprocesā tiesa var pieņemt motivētu lēmumu par lietas izskatīšanu slēgtā sēdē.

Maizītis joprojām uzskata, ka krimināllietas materiāli nav publiskojami, jo satur ziņas par personu privāto dzīvi.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 41 deputātam balsojot par, 47 pret un pieciem atturoties, noraidīja ģenerālprokurora lūgumu izdot kriminālvajāšanai bijušo Saeimas izmeklēšanas komisijas pedofilijas lietā priekšsēdētāju Jāni Ādamsonu.

Prokuratūra vēlējās Ādamsona kriminālvajāšanu viņa publisko paziņojumu dēļ par ekspremjera Andra Šķēles, bijušā tieslietu ministra Valda Birkava un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Andreja Sončika varbūtēju saistību ar pedofiliju, jo prokuratūra uzskata, ka viņš izmantojis dienesta stāvokli un uzstājoties zinājis, ka apgalvojumi nav patiesi.

Ādamsons ir citās domās un izvirzījis pret prokuratūru civilprasību par goda un cieņas aizskaršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!