Ģenerālprokurors Jānis Maizītis, trešdien uzstājoties, iespējams, savā pēdējā prokuratūras gada pārskata sanāksmē, atskatījās gan uz veiksmēm, gan neveiksmēm, sakot, ka par savu darbu viņam neesot jākaunas.

Foto galerija

Uzrunājot kolēģus un viesus, Maizītis atzina, ka šo gadu laikā ir bijis sarežģītās situācijās, taču tās centies atrisināt pēc labākās sirdsapziņas, godīgi. "Domāju, ka par paveikto man nav jākaunas," trešdien sacīja Maizītis.

Maizītis nenoliedza, ka pirmajos gados amatā, saskaroties ar kādiem līdz šim nebijušiem pienākumiem, nav zinājis kā rīkoties un par kļūdām saņēmis pamatotu kritiku. "Ģenerālprokurorus nevienā skolā nemāca," jokoja Maizītis.

Atskatoties uz gadiem, kas pavadīti ģenerālprokurora krēslā, Maizītis atzina, ka ir pieļāvis kļūdas kadru politikā, piemēram, virsprokuroru iecelšanā. Konkrētus piemērus Maizītis gan trešdien neminēja, bet piebilda, ka šie cilvēki amatos vairs nestrādā. Kritiku sev Maizītis veltīja arī par nespēju sabiedrībai izskaidrot, ko nozīmē kriminālprocesa sākšana pēc 2005.gada, kad spēkā stājās jaunais Kriminālprocesa likums. Viņš uzsvēra, ka sabiedrībai ir jāsaprot, ka kriminālprocesa sākšana vēl neliecina par cilvēka vainu, bet tā ir tikai pārbaude, kurā skaidro, vai ir noticis kāds noziegums.

Pozitīvi Maizītis skatās uz to, ka prokuratūra ir tiesu varas institūcija. Maizītis sacīja, ka pozitīvi vērtē to, ka ģenerālprokuroru izvirza Augstākās tiesas priekšsēdētājs un to, ka prokuroru algas ir piesaistītas tiesnešu algām. Uzrunā trešdien Maizītis pozitīvi vērtēja arī jaunā KPL pieņemšanu.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Maizīša pilnvaras beigsies 11.maijā. Tas, vai viņam būs iespēja turpināt darbu šajā amatā ir atkarīgs no Augstākās tiesas priekšsēdētāja, kuram jāvirza prokuratūras jaunais vadītājs. Maizītis iepriekš jau paudis gatavību amatu pildīt arī trešo termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!