Foto: F64

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pretizlūkošanas darbā veicis arī "klusās" personu izraidīšanas no Latvijas. Pamatā personas izraidītas uz Krieviju, ceturtdien žurnālistiem atklāja biroja vadītājs Jānis Maizītis.

Maizītis skaidroja, ka biroja ikdienas darbs un pamatuzdevums ir izlūkošana un pretizlūkošana, taču par to birojs nevar publiski runāt.

"Tā ir mūsu ikdiena – izlūkošana un pretizlūkošana. Ne vienmēr šajā drošības dienestu sacensībā ir runa par kriminālvajāšanām. Ir izraidīšanas no valsts, ir tā dēvētās "klusās" izraidīšanas. Šādos gadījumos tiek iesaistīts diplomātiskais dienests, iespējams, notiek notu apmaiņa starp iesaistīto valstu ministrijām. Tas ir tas neredzamais darbs," komentēja Maizītis.

SAB priekšnieks apstiprināja, ka pēdējos gados šādas "klusās" izraidīšanas ir notikušas, taču norādīja, ka publiski par to nerunās, piemetinot, ka neviena valsts par to nerunā.

Tāpat Maizītis neatklāja, cik šādu "kluso" izraidīšanu SAB ir veicis, tomēr informēja, ka pamatā personas izraidītas uz Krieviju.

Vaicāts par iemesliem kāpēc cilvēki izraidīti, Maizītis atbildēja, ka tās ir situācijas, kas ir ļoti tuvas krimināli sodāmām darbībām.

"Ļoti tuvas, bet vai nu attiecīgā pierādīšanas latiņa mums ir par augtu, vai pierādījumu trūkst," skaidroja SAB priekšnieks. Vaicāts, vai izraidītie bijuši drošības dienestu virsnieki vai aģenti, SAB direktors atbildēja, ka situācijas ir bijušas visdažādākās.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien Maizīti lēma apstiprināt amatā uz otro pilnvaru termiņu.

Vaicāts par secinājumiem, kas minēti SAB gada darbības pārskatā, kas drīzumā tiks publicēts, Maizītis sacīja, ka esošā kārtība paredz sākotnēji ar pārskatu iepazīstināt valdību, tad Nacionālās drošības komisiju (NDK), tad runāt par to publiski. Šonedēļ biroja gada darbības pārskats iesniegts valdībā. "Kad valdība būs akceptējusi, tad varēsim plašāk runāt sabiedrībā," noteica SAB priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!