Foto: DELFI
Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis pagaidām skaidri neatbild, vai startētu konkursā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu, savukārt bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs vairs nevēlas atgriezties birojā.

Uz jautājumu, vai gribētu startēt konkursā uz KNAB vadītāja amatu, Maizītis atbildēja: "Es savā profesionālajā pieredzē vienreiz esmu atbildējis uz jautājumu, kā būtu, ja būtu. Tā ir mana atbilde, ja jūs man jautājat." Maizītis gan minēja, ka pašlaik neviens viņu nav uzrunājis par kandidēšanu uz KNAB šefa amatu.

Komentējot nupat no KNAB priekšnieka amata atbrīvotā Normunda Vilnīša pieļāvumu par Maizīti kā pēcteci šajā amatā, bijušais ģenerālprokurors norādīja, ka viņam Vilnīša viedoklis nav autoritāte, lai tajā ieklausītos.

Runājot par nākamā KNAB vadītāja izvēles procesu, Maizītis atzina ‒ ja politiķi izšķiras par KNAB priekšnieka meklēšanu konkursā, vispareizākais būtu, ja kandidātu vērtētāji būtu profesionāļi, nevis politiķi. Pēc tam tikai sekotu valdības izšķiršanās un politiķu balsojums.

To, vai konkurss ir optimālākais risinājums KNAB priekšnieka meklēšanai, Maizītim ir grūti atbildēt. "Ļoti sarežģīts jautājums, jo iepriekšējie konkursi bija smagnēji un ilgstoši. Ir gan plusi, gan mīnusi," uzsvēra bijušais ģenerālprokurors un pašreizējais tieslietu ministra padomnieks.

Pamatā ar kandidātu atlases principiem viss esot kārtībā, taču ne jau formālie atlases kritēriji ir izšķirošie. Galvenais, lai profesionāliem cilvēkiem būtu vēlēšanās pieteikties šajā amatā un konkursā tiktu atsijāti laimes meklētāji, domā Maizītis.

Kurš būtu labāks kandidāts ‒ birojā strādājošais vai no ārpuses, Maizītis neņēmās spriest. "Tur ir jāskatās, kas konkursā piesakās, un ļoti grūti nosaukt kandidātu," viņš piebilda.

Bijušais KNAB priekšnieks un pašreizējais Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs ("Vienotība") konkursā uz KNAB priekšnieka amatu nevēlētos pieteikties. "No vienas puses, esmu KNAB strādājis un ar to būtu gana, no otras puses, ja es pieteiktos, būtu pamats pārmest politisku angažētību vai saistību," paskaidroja Loskutovs.

Viņš uzskata, ka nākamo KNAB vadītāju vajadzētu izvēlēties atklātā konkursā, kura komisijā darbotos tiesu varas pārstāvji un NVO pārstāvji. "Minimāla politiķu dalība," piebilda Loskutovs.

Kandidātam nepieciešama augstākā juridiskā izglītība, pieredze valsts pārvaldē ‒ tiesībsargājošās iestādēs atbildīgā amatā un, protams, laba reputācija. "Nav obligāta operatīvā darba pieredze," uzskata Loskutovs. Viņaprāt, labi kandidāti būtu arī no pašlaik KNAB strādājošiem.

Jau ziņots, ka Saeima Normundu Vilnīti jūnija vidū atbrīvoja no KNAB priekšnieka amata. Ģenerālprokurora Kalnmeiera vadītā komisija, kas izvērtēja Vilnīša atbilstību amatam, iepriekš bija secinājusi, ka ir pamats KNAB šefu atbrīvot, jo Vilnītis sistemātiski pieļāvis likumpārkāpumus.

Vilnītis pēc atbrīvošanas pieļāva Maizīša iecelšanu KNAB priekšnieka amatā.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") sola, ka jaunais KNAB vadītājs tiks atrasts ātrāk nekā pusgada laikā. Viņš arī paziņojis, ka Maizītis būtu spēcīgs kandidāts šim amatam.

Patlaban tiek veikti sagatavošanās darbi, lai varētu izsludināt konkursu par jauna priekšnieka izraudzīšanos. Tiek analizēti arī konkursā prasītie kritēriji, un jau sagatavots nolikums, kas paredz tos padarīt stingrākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!