Ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzdevis veikt pārbaudi saistībā ar izskanējušajām ziņām par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku iespējamo saistību ar gaļas kontrabandu, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska. Pārbaudi veiks Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļa un tās termiņš neesot noteikts.
Šubrovska, atsaucoties uz konfidencialitāti un valsts noslēpumu, nevēlējās izpaust, vai prokuratūra nodorošinājusi liecinieku aizsardzības programmu atstādinātajam ekonomikas policijas darbiniekam Normundam Margēvičam, kurš ziņas par SAB darbinieku iespējamo saistību ar kontrabandu sniedza Saeimas Tautsaimniecības komisijai.

Arī SAB uzsācis pārbaudi par izskanējušajām ziņām, ka biroja darbinieki varētu būt iesaistīti gaļas kontrabandas piesegšanā vai atbalstīšanā, un tās rezultāti varētu būt zināmi piektdien.

Saistībā ar Mārupes gaļas kontrabandas lietu no amata atstādinātais ekonomikas policijas darbinieks Margēvičs ceturtdien Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātam Kārlim Leiškalnam nosauca iespējamo SAB darbinieku uzvārdus - Kalniņš un Babris, par kuriem uzdevušies kontrabandā iesaistītie cilēki, uzrādot biroja darbinieku apliecības.

Margēvičs, kurš ceturtdien ieradās uz komisijas sēdi, lai sniegtu informāciju par šo lietu, arī nodeva deputātiem dokumentus, kuri glabāsies komisijas seifā. Viņš deputātam stāstījis, ka viņam un viņa ģimenei kopš šīs lietas izmeklēšanas sākuma divreiz draudēts. Vienreiz draudētājs bijis anonīms, bet 16.septembrī draudus pa tālruni izteicis viņam pazīstams cilvēks, kurš ieteicis "apstāties".

Margēvičs lūdzis viņam piemērot liecinieku aizsardzības programmu un trešdien Valsts policijas priekšniekam lūdzis, lai viņam ļauj nēsāt dienesta ieroci, kuru viņam atņēma pēc atstādināšanas no amata. Šo lūgumu Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa apmierinājis, kā arī nolēmis, ka policija no ceturtdienas Margēviču apsargās.

Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Vinets Veldre prognozēja, ka pēc minētajām pārbaudēm tiks ierosinātas vairākas administratīvās lietas gan pret uzņēmējiem, gan pret amatpersonām, jo pārbaužu laikā pie dienesta speciālistiem ieradušies gan Olaines policisti, gan ceļu policija, kas par notiekošo izrādīja pastiprinātu interesi.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš pēc tam parakstīja rīkojumu par dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu policijas rīcības pamatotību saistībā ar gaļas kontrabandas atklāšanu šā gada septembrī. Saistībā ar gaļas kontrabandu no amata uz laiku atstādināti trīs ekonomikas policijas darbinieki, tajā skaitā Margēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!