Foto: DELFI
Dzimis 1910. gadā nabadzīgā ģimenē, Latvijas pirmās brīvvalsts laikā darbojies komunistiskajā pagrīdē un vairākas reizes sēdējis cietumā, 1940. gadā līdz ar Latvijas okupāciju kļuvis par LPSR Iekšlietu tautas komisariāta (čekas) vadītāja Alfona Novika šoferi, pavadījis viņu vairākās akcijās, kas vērstas pret bijušajām Latvijas amatpersonām. 1941. gadā līdz ar nacistiskās Vācijas iebrukumu okupētajā Latvijā viņš atkāpjas uz Krieviju, kur sāk dienestu PSRS Iekšlietu tautas komisariāta (NKVD) diversantu specvienībā un piedalās partizānu cīņās. Mūža nogalē šī stāsta varonis Arvīds (rakstā minētā bijušā čekas darbinieka īstais vārds pēc vienošanās ar viņa tuviniekiem netiek norādīts) raksta memuārus, kas ir nonākuši portāla "Delfi" rīcībā.

Atmiņu pierakstos, kuros iekļauta gan viņa bērnība, gan darbība Latvijas okupācijas laikā 1940. gadā, plaši aprakstīta arī Arvīda darbība 2. pasaules kara laikā. Šajā publikācijā piedāvājam fragmentus no memuāriem par notikumiem kara laikā un kara noslēgumā.

Kopumā ir saglabājušās trīs klades, kurās Arvīds vairākas reizes sāk no sākuma un apraksta savu dzīvesgājumu, katrā no versijām atceroties dažas jaunas epizodes vai kādas citas vairs neminot. Īpašu uzmanību pelna Arvīda rakstītais par Latvijas armijas komandiera ģenerāļa Krišjāņa Berķa aizturēšanas operāciju 1940. gadā un darbību Sevišķajā NKVD uzdevumu brigādē kopā ar partizāniem Baltkrievijā un Latvijā 2. pasaules kara laikā. Šie fragmenti lasāmi portāla "Delfi" pirmajās divās publikācijās.

Atkāpšanās uz Maskavu

Esam nonākuši līdz 1943. gada decembrim. Arvīds atrodas padomju partizānu vienībā Baltkrievijā, netālu no Latvijas robežas pie Asvejas ezera. Viņš ir iesūtīts partizānu brigādē kā īpaši sagatavots NKVD kaujinieks – apmācīts spridzināšanā, uzbrukumos no slēpņa un citās diversantu darbībās. Iepriekš viņš divas reizes ir devies uz Latvijas teritoriju pildīt dažādus uzdevumus, bet abas reizes tas nav izdevies.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!