Foto: stock.xchng
Par radio ziņu klausīšanos ar 500 latiem administratīvi sodītā augu apmaiņas punkta "Mājas svētība" pārstāvji vērsušies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, lūdzot iesniegt protestu par viņiem nelabvēlīgo tiesas spriedumu, portālu "Delfi" informēja advokātu birojā "BDO Zelmenis&Liberte".

Uzskatot, ka "Mājas svētībai" martā piemērotais 500 latu administratīvais naudas sods par autortiesību pārkāpumu, darbavietā atskaņojot sabiedrisko radio bez mūzikas publiskā izpildījuma licences, ir nepamatots un nesamērīgs, advokātu birojs bija apņēmies panākt uzliktā soda atcelšanu.

Advokāti vērsās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ar lūgumu atjaunot nokavēto procesuālo termiņu apelācijas sūdzības iesniegšanai. Šo lūgumu tiesa noraidīja, taču juristi par šo lēmumu Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijā iesniedza blakussūdzību. Arī šo sūdzību tiesa noraidīja.

Tagad juristi nolēmuši vērsties pie ģenerālprokurora. "Mājas svētības" interešu aizstāvji norāda, ka tiesa ir pieļāvusi virkni būtisku materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumu, kas ir pamats protesta iesniegšanai. Tāpat sprieduma pārsūdzēšanas termiņš nokavēts no lietas dalībniekiem neatkarīgu iemeslu dēļ un tas jāatjauno, lai juristi varētu iesniegt apelācijas sūdzību.

Advokātu biroja juristi arī secinājuši, ka policijas noformētajā administratīvā pārkāpuma protokolā trūkst būtiskas informācijas, kas neļauj konstatēt, vai protokola noformēšanas brīdī skanējis ar autortiesībām aizsargāts darbs vai nē.

"Lietas materiālos nav pierādījumu, ka "Mājas svētība" būtu pārkāpusi kāda autora tiesības, blakustiesības un izmantojusi aizsargājamu darbu bez licences. Rezultātā tiesa ir pārkāpusi Latvijas Administratīvā pārkāpumu kodeksa normas, jo ir nepareizi novērtējusi lietā esošos pierādījumus, nepamatoti konstatējot "Mājas svētības" vainu," portālam "Delfi" skaidroja "BDO Zelmenis&Liberte" partneris, zvērināts advokāts Valdis Bergs.

Advokātu birojs arī uzskata, ka, tiesai izskatot lietu, tas darīts formāli. Piemēram, tiesai bija jākonstatē, vai konkrētajā gadījumā ir notikusi publiska atskaņošana un vai par to ir jāmaksā atlīdzība, kā arī jānovērtē, vai uzņēmums radiopārraidi apzināti padarījis pieejamu klientiem. Turklāt tiesai arī bija jānoskaidro, vai klausītāju skaits ir pietiekami liels un vai uzņēmēja rīcība vērsta uz peļņas gūšanu. Tas nav izdarīts, uzskata juristi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja par gadījumu bodē "Mājas svētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi, likumam pieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu. Pēc notikušā sašutusi bija gan sabiedrība, gan politiķi, kuri rosināja atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu". Jautājums patlaban nonācis Saeimas komisiju redzeslokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!