Foto: LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments nākamā gada budžetā lūgs pašvaldībai piešķirt 52 865 eiro Krišjāņa Barona ielas apstādījumu atjaunošanai.

Kā trešdien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā stāstīja departamenta vadītājs Anatolijs Aļeksejenko, nākamā gada budžetā departaments kopumā pilsētas apstādījumu uzturēšanai plāno lūgt 471 147 eiro.

No šiem līdzekļiem 52 865 eiro būs plānoti 69 koku, 92 augu trauku un 1150 kvadrātmetru platībā esošo krūmu uzturēšanai Krišjāņa Barona ielā.

Vēl 271 147 eiro departaments tērētu dižstādu stādīšanai Krasta ielā, bet atlikušo naudu - citu ielu apstādījumu atjaunošanai un augšanas apstākļu uzlabošanai.

Lai līdz šī gada beigām nodrošinātu Barona ielā esošo koku un krūmu kopšanu, departamentam vajag nedaudz vairāk nekā 17 000 eiro, kas tiks lūgti budžeta grozījumos. Puķu stādus šogad atgriezt gan nav plānots.

Aļeksejenko arī atgādināja, ka jūlijā departaments noslēdza divus līgumus ar SIA "Rīgas meži". Viens no līgumiem paredz apstādījumu uzturēšanu un kopšanu par kopējo summu 17 381 eiro. Līguma ietvaros tiek veikta 69 koku laistīšana un 1010 kvadrātmetros lielā platībā esošo krūmu kopšana. Otrs līgums paredz puķu podu pārvietošanu par kopējo summu 3481 eiro.

Kā skaidroja departamentā, līguma ietvaros bija plānots 92 augu traukus no Barona ielas pārvietot uz novietni Hermaņa ielā 8. "Ņemot vērā iedzīvotāju protestus un vēlēšanos pašiem apsaimniekot augu traukus, uz novietni tikai aizvesti 83 augu trauki un pēc tam astoņi augu trauki tika atvesti atpakaļ. Pirms nodošanas apsaimniekošanā iedzīvotājiem, augu traukos tika iestādīti kadiķi un tūjas. Patlaban Barona ielā līdz gada beigām iedzīvotāji apsaimnieko 17 augu traukus," informēja departamentā.

Jautājumu par Barona ielas puķu podu apvienošanu rosināja skatīt deputāts Andris Bačkurs (LA). Komiteja šo informāciju pieņēma zināšanai.

Kā ziņots, 11.jūnijā Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja lēma, ka finanšu trūkuma dēļ tuvākajā laikā tiks aizvākti Krišjāņa Barona ielā esošie puķu stādījumi.

26.jūnijā SIA "Rīgas meži" puķu podus no ielas aizvāca, pašus stādījumus plānojot iestādīt tajos galvaspilsētas dārzos un parkos, kuros tiem būs piemērotāki augšanas apstākļi.

Tomēr pilsētas iedzīvotāji aktīvi iestājās par puķu podus saglabāšanu, rīkojot dažādas akcijas un pat piedāvājot domei uzņemties rūpas par tiem viņu vietā.

Ņemot vērā lielo iedzīvotāju interesi, Rīgas domes Mājokļu un vides departaments lēma atļaut interesentiem noslēgt vienošanos par Krišjāņa Barona ielas puķu podu apsaimniekošanu. Proti, vienoties ar departamentu par podu uzturēšanu var Barona ielā esošo telpu nomnieki vai māju apsaimniekotāji. "Interesenti var doties uz departamentu ar iesniegumu, jo šie puķu podi tomēr ir domes īpašums un vienkārši tāpat mēs tos atstāt tur nevaram. Noslēdzot vienošanos, puķu podi tiks nogādāti atpakaļ," norādīja departamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!