Foto: DELFI

Kaut nepamatoti jācieš tiem cilvēkiem, kuri ir vakcinējušies, tomēr mājsēde ir nepieciešama, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Valsts prezidents Egils Levits.

Jau vēstīts, ka ministri pirmdien konceptuāli vienojās no 21. oktobra uz četrām nedēļām noteikt mājsēdi. Ministri par detaļām spriedīs trešdien, 20. oktobrī.

Valsts prezidents norāda, ka, lai gan nepamatoti ir jācieš cilvēkiem, kuri ir vakcinējušies, tomēr mājsēde ir nepieciešama.

Savukārt pēc tās ir jāsaglabā stingri ierobežojumi nevakcinētiem cilvēkiem.

Levits mudināja vakcinēties visus tos, kuri to vēl nav izdarījuši.


Savukārt premjera Krišjāņa Kariņa (JV) otrdien valdības sēdē paustais ierosinājums noteikt par pienākumu vakcinēties visiem cilvēkiem, kuri ir vecāki par 50 gadiem, ir nopietni jāizvērtē, uzskata Levits. To varētu saistīt ar noteiktu pakalpojumu pieejamību, norādīja prezidents.

Viņš atgādināja, ka tieši šī vecuma grupa veido vairākumu no Covid-19 pacientiem slimnīcās, taču šie cilvēki ir jāaicina vakcinēties, arī piedāvājot vakcinēties mājās.


Plānots, ka mājsēde ilgs līdz 15. novembrim un tās laikā nenotiks izklaides un kultūras pasākumi, kā arī nevarēs pulcēties.

Tāpat līdz oktobra beigām tiks pagarināts skolēnu brīvlaiks. Plānots, ka 1.-3. klases mācības klātienē varēs atsākt 1. novembrī, bet pārējās klases – no 15. novembra. Šajā laikā nebūs pieejama arī interešu izglītība. Bērnudārzā darbs tiks organizēts tā dēvētajās dežūrgrupās.

Šajā laikā tiks ieviesta komandantstunda, proti, uz ielas bez attaisnojoša iemesla nedrīkstēs atrasties vakara un nakts stundās no pulksten 20 līdz pulksten 5.

Mājsēdes laikā ierobežojumi skars arī tirdzniecības jomu. Paredzams, ka klātienē varēs saņemt neatliekamus pakalpojumus.

Tāpat nevarēs saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus, tostarp friziera. Ierobežojumi arī attieksies uz sabiedrisko ēdināšanu, proti, šie pakalpojumi nebūs pieejami klātienē.

Šajā laikā klātienē varēs strādāt ražošanas un būvniecības, kā arī kritiskās infrastruktūras objekti. Ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem tiks nodrošinātas valsts atbalsta programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!