Foto: Valsts kanceleja

Ar mājsēdi saistītajiem ierobežojumiem ir potenciāls mazināt Covid-19 izplatību, otrdien valdības sēde pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Uzklausot veselības ministrs Daniela Pavļuta (AP) sniegto aktuālo informāciju par Covid-19 izplatību, premjers secināja, ka "mājsēde strādā", jo cilvēki to ievēro, ko apliecinot arī "Rīgas satiksmes" sniegtie dati par pasažieru skaita samazinājumu par 40%.

"Ja mēs to noturēsim, sasniegsim izvirzītos mērķus. Mums patlaban ir jānotur situācija tāda, kāda tā ir, un jāpasakās cilvēkiem, ka viņi ievēro noteikumus," pauda premjers.

Pavļuts gan paskaidroja, ka patlaban vēl nav pieejami dati par mājsēdes efektu uz Covid-19 izplatību, jo par mājsēdes ietekmi varēs spriest pēc pāris dienām. Tajā pašā laikā veselības ministrs norādīja, ka uz aktuālākajiem Covid-19 izplatības datiem lielāka ietekme ir skolēnu brīvlaikam, jo šajā laikā tika veikts salīdzinoši mazāk Covid-19 testu. "Nevar uzskatīt, ka saslimstība neattīstās jauniešu vidū," piebilda ministrs.

Savukārt Kariņš paskaidroja, ka šodien aprit divas nedēļas kopš valdības lēmuma izsludināt ārkārtējo situāciju un atļaut pakalpojumus sniegt tikai epidemioloģiski drošajā režīmā.

"Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas saslimstības pieauguma temps sāk palēnināties, tātad, noturot mājsēdes režīmu, mēs tiksim pieaugumam pāri. Šodienas dati ir 12. oktobra lēmuma rezultāts," secināja Kariņš, piebilstot, ka Covid-19 izplatības apkarošanā joprojām ir daudz darāmā.

Jau ziņots, ka no 21. oktobra līdz 15. novembrim Latvijā uz četrām nedēļām izsludināta mājsēde jeb stingri iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi ar mērķi būtiski bremzēt Covid-19 infekcijas izplatību, mazināt slogu veselības aprūpes sistēmai un glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!