Foto: TASS/Scanpix/LETA

Mājsēdes laikā no 21. oktobra līdz 15. novembrim nevarēs darboties tirdzniecības centri un saimniecības preču veikali, turpretim klātienē strādās pirmās nepieciešamības preču veikali, trešdien ārkārtas sēdē lēma Ministru kabinets.

Laika periodā no 21. oktobra līdz 14. novembrim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniegs tikai:

pārtikas preču veikali, kur 70% no sortimenta ir pārtikas preces;
higiēnas preču veikali, kur 70% ir higiēnas preces;
aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
optikas preču veikali;
degvielas uzpildes stacijas;
dzīvnieku barības veikali;
preses tirdzniecības vietas;
grāmatnīcas;
telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas;
ziedu tirdzniecības vietas;
kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Tirdzniecības vietas klātienē darbu uzsāk ne agrāk kā plkst.6 un beidz ne vēlāk kā plkst. 19, paredz valdības lēmums. Degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku, kā arī autoostu un dzelzceļa biļešu tirdzniecības vietu darba laiks gan netiek ierobežots.

No valdībā lemtā izriet, ka mājsēdes laikā klātienē varēs iepirkties pārtikas veikalos, aptiekās un veterinārajās aptiekā, optikas veikalos, dzīvnieku barības veikalos, preses tirdzniecības vietās, higiēnas preču veikalos, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietās, kā arī degvielas uzpildes stacijās. Šajās tirdzniecības vietās uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības.

Tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, vienlaikus varēs atrasties tikai viens apmeklētājs.

Mājsēdes laikā klātienē nevarēs strādāt saimniecības preču veikali, piemēram, "Ikea", "Depo", "Jysk", "Cenu klubs" un citi.

Mājsēdes laikā arī nevarēs organizēt ielu tirdzniecību, tostarp gadatirgus, vienlaikus tirgos būs iespējams iegādāties pārtikas preces. Lēmums paredz, ka ielu tirdzniecības vietās un tirgos atļauts tirgot pārtiku un pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un savvaļas ziedus; mežu reproduktīvo materiālu; pašu iegūtus svaigus zvejas produktus un medījamos dzīvniekus vai to gaļu nelielos apjomos saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par primāro produktu apriti nelielos apjomos, kā arī lauksaimniecības un mājas (istabas) dzīvniekus.

Bez laika ierobežojuma varēs darboties arī piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšana.

Vienlaikus mājsēdes laikā būs iespējams iegādāties preces attālināti, tās saņemot ārpus tirdzniecības vietas telpām. Šajā gadījumā pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina ar distances saziņas līdzekļiem iegādāto preču izsniegšanu tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām, proti, apmeklētāji nedrīkstēs uzturēties tirdzniecības vietas telpās.

Valdība arī lēmusi, ka visiem tirdzniecības vietu darbiniekiem bez sadarbspējīgiem Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem līdz 15. novembrim jāveic testēšana ar ātrajiem Covid-19 antigēna testiem ik pa 72 stundām.

Papildus noteikts, ka visiem darbiniekiem, kas strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētām un pārslimojušām personām), katru dienu, ierodoties darbā, jāapliecina, ka tām nav infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas kontaktā ar inficētām personām. Lai mazinātu Covid-19 izplatības riskus organizācijā, darba devējs var organizēt visu klātienē strādājošo darbinieku Covid-19 testēšanu. Šādā gadījumā Covid-19 testēšanas izmaksas un pilnībā vakcinētiem un pārslimojušiem darbiniekiem sedz no darba devēja līdzekļiem.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 15. novembrim ieviesīs stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus jeb mājsēdi.

Mājsēdes laikā no pulksten 20 līdz pulksten 5 tiks ieviesta komandantstunda, skolēnu brīvlaiks tiks pagarināts līdz oktobra beigām, šajā laikā nevarēs sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, kā arī klātienē nevarēs saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!