Foto: LETA

Mājsēdes laikā nepiemēros pašvaldību noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus, paredz trešdien valdības ārkārtas sēdē pieņemtais lēmums.

No valdībā atbalstītajām izmaiņām rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu izriet, ka pašvaldības un sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji, kuri saņem dotācijas no pašvaldībām, nepiemēros braukšanas maksas atvieglojumus.

Satiksmes ministrijas sagatavotā informācija liecina, ka mājsēdes laikā netiks piemēroti tikai pašvaldību noteiktie braukšanas maksas atvieglojumi valstspilsētu organizētajā sabiedriskajā transportā. Savukārt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus arī turpmāk varēs saņemt visi pasažieri, braucot reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos. Nemainīga paliek kārtība, ka braukšanas maksas atvieglojumi personām ar I un II grupas invaliditāti un viņu pavadoņiem tiks nodrošinātas arī valstspilsētu organizētajā sabiedriskajā transportā.

Tāpat reģionālajā sabiedriskajā transportā ietilpība paliek, kā tika noteikts iepriekš – tā nedrīkst pārsniegt 80% no transportlīdzekļa ietilpības. Savukārt, pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršrutu galapunktiem, ja nepieciešams uzņemt pasažierus, ietilpība noteikta 85% apmērā. Mājsēdes laikā, sabiedrisko transportlīdzekļu ietilpība pilsētas un piepilsētas sabiedriskajā transportā nedrīkst pārsniegt 50%.

Ministrijā arī informēja, ka mājsēdes laikā sabiedrisko transportlīdzekļu ietilpība pilsētas un piepilsētas sabiedriskajā transportā nedrīkst pārsniegt 50%. Ja pārvadātājam transportlīdzekļa specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, transportlīdzeklī ir jābūt marķētām sēdvietām, nodrošinot distancēšanās prasību ievērošanu.

Vienlaikus sabiedriskā transporta darbības laiks mājsēdes laikā netiks ierobežots, lai primāri nodrošinātu iedzīvotāju, nokļūšanu uz darbu vai dienesta vietu un atpakaļ, kā arī darba pienākumu veikšanu.

Vienlaikus valstspilsētām saglabāta iespēja organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus daļēji drošajā režīmā bez salona ietilpības ierobežojuma.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 15. novembrim ieviesīs stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus jeb mājsēdi.

Mājsēdes laikā no pulksten 20 līdz pulksten 5 tiks ieviesta komandantstunda, skolēnu brīvlaiks tiks pagarināts līdz oktobra beigām, šajā laikā nevarēs sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, kā arī klātienē nevarēs saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!