Foto: LETA

Valstī noteiktās komandantstundas laikā nedēļas nogalē pastiprināti patrulē policija, tāpēc arī Rīgas patversmēs tiek nogādāti vairāk cilvēki, tostarp cilvēki alkohola reibumā, portālam "Delfi" atklāja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Pagājušajā nedēļas nogalē patversmē Gaiziņa ielā 7 kopumā tika nogādāti 100 cilvēki alkohola reibumā. Brice norādīja, ka patversmes atrašanās pie Rīgas Centrāltirgus ir faktors tam, ka tur vienmēr ir daudz klientu, neatkarīgi no gadalaika – cilvēki zina, ka tur varēs izgulēt dzērumu un pēc tam varēs doties savās gaitās. Šī arī ir vienīgā nakts patversme, kurā uzņem cilvēkus alkohola reibumā, norāda Brice. Savukārt, lai atslogotu šīs patversmes darbu, ja cilvēks nav stiprā alkohola reibumā, nakts laikā tiek pārvests uz citu patversmi.

"Bez tam jāatzīmē, ka Gaiziņa ielā 7 nonāk ne tikai rīdzinieki, bet arī tie, kas aizsvinējušies Rīgā no citām Latvijas pilsētām un ārvalstīm," skaidroja Brice.

Patversmes plānotais vietu skaits ir 85, taču faktiskais noslogojums 2020. decembrī sasniedza 99 cilvēkus, bet šī gada janvārī noslogojums palielinājās līdz 109 personām dienā.

Viņa uzsvēra, ka visi patversmju pakalpojumi tiek organizēti tā, lai nodrošinātu klientiem distancēšanās iespējas patversmes telpās, ievērojot epidemioloģiskos drošības pasākumus.

Tika veikta klientu retināšana Rīgas patversmē, Maskavas ielā 208 un Eiženijas ielā 1E, nodrošinot patversmes pakalpojumus papildus četrās līgumorganizāciju patversmēs: SIA "V.E.L.G." patversme vīriešiem un sievietēm, Sofijas ielā 8, biedrības "PINS" patversmē sievietēm, Aptiekas ielā 1, k-5, biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" patversme vīriešiem, Cieceres ielā 1, Rīgā un no 01.02.2021. arī patversme vīriešiem un sievietēm Dzērvju ielā 1.

Rīgas patversmes Dienas centrā tiek organizēts izmitināšanas pakalpojums personām bez nopietnas dzīvesvietas, kā arī tur pakalpojumus saņem personas, kurām konstatēta Covid-19 saslimšana un personas, kuras sirgst ar smagām atkarībām (lielākoties alkohola problēmām). Dienas centrs ir īslaicīgi pielāgots patversmes klientu uzturēšanās vajadzībām, lai nošķirtu tos no pārējiem patversmes klientiem un nodrošinātu karantīnas kontroli. To palīdz nodrošināt Rīgas pašvaldības policija un Zemessardze, norādīja Brice.

Šobrīd Rīgas pilsētas pašvaldība nodrošina patversmes/naktspatversmes pakalpojumu 10 vietās un papildus Rīgas patversmes Dienas centrā, kurā izmitinātas personas ar Covid-19 infekcijas saslimšanu. Visas naktspatversmes strādā cauru diennakti un ir nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā.

RPP 2020. gada decembrī uz naktspatversmēm nogādāja personas 582 reizes, kas, salīdzinot ar 2019.gada decembra mēnesi, kad personas tika nogādātas 678 reizes, ir par 96 personām mazāk. Tas skaidrojams ar to, ka patversmēs klientiem tiek nodrošināta iespēja arī dienas laikā uzturēties patversmes telpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!