Foto: AFI
Ceturtdien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotajā štābā notika svinīgā ģenerālmajora Jura Maklakova atvaļināšanas ceremonija, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

"Šis varbūt nav tas priecīgākais notikums bruņotajos spēkos, jo atvaļinās virsnieks, bez kura pieredzes, zināšanām un entuziasma mēs nebūtu sasnieguši daudz no tā, kas ir sasniegts šobrīd. Ir paveikts tas, kas sākotnēji likās vispārdrošākie sapņi," ceremonijā norādīja aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS).

Aizsardzības ministrs arī uzsvēra, ka ģenerālmajoram Maklakovam, esot NBS komandiera amatā, nācies pieņemt arī smagus un nepopulārus lēmumus, īpaši attiecībā uz karavīriem. Tomēr Maklakovs vienmēr uzsvēris, ka karavīrs ir bruņoto spēku galvenā vērtība.

Svinīgajā ceremonijā Lieģis pasniedza ģenerālmajoram Maklakovam Latvijas karogu. Aizsardzības nozares vadība īpaši pateicās arī ģenerālmajora Maklakova kundzei - Inai, pasniedzot viņai ziedus.

Maklakovs 1992.gadā absolvējis Žukova Gaisa spēku kara inženieru akadēmiju. Pēc tam uzsācis dienestu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA). No 1997. līdz 2001.gadam bijis NAA prorektors mācību darbā, bet no 2001.gada jūlija - akadēmijas rektors. Par Gaisa spēku komandieri ģenerālmajors Maklakovs kļuva 2004.gadā. Savukārt no 2006.gada līdz šā gada jūlijam viņš bija NBS komandieris.

Ģenerālmajors Maklakovs militāro izglītību ieguvis arī ASV Armijas kara koledžā. Viņš ir Viestura ordeņa Lielkrusta komandieris un ir apbalvots ar vairākiem Latvijas un ārvalstu apbalvojumiem.

Jau ziņots, ka Maklakovs pēc NBS komandiera pilnvaru termiņa beigām nolēmis neturpināt dienestu armijā, taču plāno turpināt darbu valsts sektorā, bet pagaidām neatklāj, ko tieši darīs. Politikā gan bijušais NBS komandieris neplāno iesaistīties. Jūlija sākumā NBS komandiera amatā stājies ģenerālmajors Raimonds Graube.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!