Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izstrādājis praktisku informatīvo materiālu "Kā atpazīt korupciju", kura mērķis ir sekmēt Latvijas iedzīvotāju prasmes pamanīt pazīmes, kas var norādīt uz iespējamu koruptīvu rīcību.

Materiālā apkopoti piemēri un pazīmes, kas var liecināt par iespējamu korupciju dažādos līmeņos, portālam "Delfi" sacīja KNAB.

KNAB korupciju skaidrojošais buklets pieejams šeit.

KNAB informatīvajā materiālā apkopojis piemērus, kā arī vispārīgas un specifiskas pazīmes iespējamai korupcijai dažādos līmeņos: administratīvajā jeb ikdienas, politiskajā jeb augsta līmeņa, publisko iepirkumu, kā arī partiju finansēšanas jomā.

Materiālā minēti piemēri, raksturojot korupciju katrā no līmeņiem, piemēram, ikdienas korupciju raksturo tas, ka ārstniecības iestādes organizētās valsts apmaksātās medicīniskās procedūras nodrošināšana pacientam apmaiņā pret "pateicību" ļauj apiet normatīvajos aktos noteikto kārtību un rada priekšrocības.

KNAB aicina cilvēkus būt drosmīgiem un neklusēt par iespējamiem korupcijas gadījumiem.

Birojs uzsver, ka savlaicīga ziņošana, par ziņošanas faktu neinformējot citas personas, paātrina nelikumīgo darbību atklāšanu un nepieciešamo pierādījumu iegūšanu, kā arī palielina iespējamību vainīgās personas saukt pie atbildības.

Ziņot KNAB iespējams, zvanot uz iestādes uzticības tālruni 80002070, sūtot informāciju elektroniski uz knab@knab.gov.lv, aizpildot ziņošanas formu iestādes tīmekļvietnē www.knab.gov.lv, vai arī lietojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!