Amatpersonas drīkstēs izmantot valsts dienesta automašīnas braucieniem no darba uz mājām, taču par to būs jāmaksā "dienesta auto" nodoklis, otrdien nolēma valdība.

Vienlaikus ministri uzdeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM), Tieslietu ministriju un Valsts kanceleju līdz 1.maijam izstrādāt grozījumus likumā par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu, kas deleģētu valdībai tiesības noteikt, kādos gadījumos amatpersonas drīkst lietot dienesta auto ārpus darba laika, un kārtību, kā par to maksā nodokli.

Iebildumus pret sagatavoto dokumentu otrdien pauda reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), norādot, ka šādā veidā valdība to "kalamburu neatrisina". "Mēs izliekamies neredzam, ka nav novērsta problēma," sacīja Zalāns.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) skaidroja, ka jau patlaban ir Ministru kabineta noteikumi, kas regulē automašīnu izmantošanu privātām vajadzībām. "Līdz ar to kārtība, kādā tās tiek lietotas, nemainās," sacīja premjers, norādot, ka vienīgi cilvēkiem, kas apliecina, ka automašīnas izmanto braukšanai uz mājām no darba un atpakaļ kā piemēram ministriem, turpmāk būs jāmaksā nodoklis.

Arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) pauda neapmierinātību ar FM sagatavoto priekšlikumu, nodēvējot to par "soda naudu ministriem par vešanu mājās". Riekstiņš balsoja pret šo dokumentu, savukārt Zalāns atturējās un pieprasīja, lai valdības sēdes protokolā fiksē viņa īpašo viedokli.

Priekšlikuma autors FM norāda, ka pašvaldību un valsts iestāžu amatpersonu darba specifikas dēļ brauciens no darba uz dzīves vietu un otrādi būtu uzskatāms par braucienu saistībā ar dienesta pienākumu izpildi, jo šīm amatpersonām bieži ir nenormēts darba laiks, pienākumu pildīšana ir saistīta ar ilgstošu darbu pēc noteiktā darba laika un bieži tām nepieciešams operatīvi nokļūt darba vietā.

Tāpēc, FM ieskatā, ir lietderīgi ieviest pagaidu regulējumu, kas paredz, ka dienesta transportlīdzekļu izmantošana braucieniem no darba uz dzīves vietu un otrādi ir uzskatāma par izmantošanu dienesta vajadzībām, vienlaikus nosakot, ka minēto personu pienākums ir maksāt "dienesta auto nodokli".

Tomēr jautājuma galīgai atrisināšanai ir nepieciešams grozīt valsts mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu, paredzot tajā deleģējumu Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā amatpersonas pret atlīdzību ir tiesīgas izmantot dienesta transportlīdzekļus ārpus darba laika.

Jau ziņots, ka no šī gada ieviestais "dienesta auto" nodoklis, kurš jāmaksā par darba devēja auto izmantošanu privātajām vajadzībām, izraisīja daudz neskaidrību. Valsts kanceleja janvāra sākumā paziņoja, ka likums vispār aizliedz izmantot valsts mantu privātām vajadzībām, līdz ar to, maksājot nodokli, valsts iestādes atzītu likumpārkāpumu. Tāpēc premjers uzdeva atbildīgajām iestādēm risināt šo pretrunu.

KNAB rosināja vispār aizliegt valsts dienesta auto izmantošanu ārpus darba, tikmēr dažiem ministriem jau janvārī no algas atvilka aptuveni 22 latus par dienesta auto izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!