Foto: DELFI

No 2014.gada bezmaksas ciparu televīziju apraidi nodrošinās Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), bet maksas kanālus – konkursā izraudzītais komersants. Arī vietējās televīzijas varēs savas programmas pārraidīt ciparformātā, izmantojot savas iekārtas, bet Nacionālā elektronisko plašsaziņu padome (NEPLP) varēs noteikt kritērijus, kādus maksas TV kanālus varēs izplatīt, izmantojot LVRTC tīklus.

Ieviešot digitālo televīziju, valdība līdz 2013.gada beigām uzticēja virszemes ciparu apraidi SIA "Lattelecom", bet līdz šī gada beigām valdībai ir jāiesniedz parlamentā likumprojektu, piedāvājot nosacījumus televīzijas apraidei no 2014.gada.

Valdības otrdien apstiprinātais Elektronisko plašsaziņas līdzekļu grozījumu projekts paredz, ka no 2014.gada LVRTC pilnībā nodrošinās bez maksas pieejamo televīzijas programmu izplatīšanu, zemes ciparu televīzijas vienā tīklā saglabājot bezmaksas nacionālās televīzijas programmas (gan sabiedriskās, gan nacionālo komerciālo TV programmas). Iecerēts, ka šajā tīklā ietvers arī bezmaksas reģionālo televīziju programmas.

Maksas televīzijas programmas zemes apraide ciparformātā nodrošinās konkursā izvēlētais komersants. Termiņu, uz kādu komersants iegūs tiesības nodrošināt maksas televīzijas apraidi, noteiks konkursa nolikumā. Maksas televīzijas programmu uztveršana jānodrošina tā, lai klienti var turpināt izmantot jau viņu īpašumā esošās uztveršanas iekārtas.

LVRTC būs jānodrošina konkursa uzvarētājam pieeja saviem raidošajiem tīkliem, par to saņemot gada maksu. Tāpat LVRTC iekasēs no bezmaksas izplatītajām televīzijām apraides maksu, kuras aprēķināšanas metodiku noteiks valsts.

Tāpat valdība plāno paplašināt NEPLP kompetenci, ļaujot padomei turpmāk noteikt kritērijus tām televīzijas programmām, kuras par maksu komersanti drīkst izplatīt, izmantojot LVRTC apraides tīklus. Šos kritērijus NEPLP noteiks Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālajā stratēģijā, un turpmāk, pamatojoties uz šiem kritērijiem, saskaņos un apstiprinās maksas televīzijas programmu sarakstu.
NEPLP lēmums par maksas televīzijas programmu saraksta apstiprināšanu ir pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Pašlaik NEPLP izsniedz apraides un retranslācijas atļaujas, prasot no komersanta ievērot likuma prasības. Pašlaik likums nosaka, ka padome neierobežo programmu retranslāciju, izņemot gadījumus, kad retranslējamā programma pārkāpj likuma prasības un rada draudus sabiedriskai kārtībai, sabiedrības drošībai un veselībai, veicina naida kurināšanu, un pārkāpj patērētāju aizsardzības principus.

Tāpat likuma izmaiņas ļaus vietējām televīzijām izplatīt savas programmas ciparu formātā, jo pašlaik tām šādu iespēju nav. Līdz 2010.gada 31.janvārim reģionālo televīziju raidījumus ciparformātā pārraidīja bezmaksas testa režīmā visā Latvijas teritorijā. Sākot ar 2011.gadu "Lattelecom" par televīzijas programmu izplatīšanu piemēroja maksu, un rezultātā reģionālās televīzijās atteicās no šī pakalpojuma, jo tas bija pārāk dārgs. Šobrīd, pamatojoties uz vienošanos starp valsts Latvijas Televīziju, "Lattelecom" un reģionālajām televīzijām, to programmas (Vidzemes Televīzija, Latgales Reģionālā Televīzija, Vidusdaugavas Televīzija, "Ogres TV", "Ģimenes TV", "Ventspils TV" un "TV Kurzeme") trīs reizes dienā raida LTV7 (no plkst. 6:45 līdz 7:35, no plkst. 12:30 līdz 13.:20 un no plkst. 22:10 līdz 23:00).

14 analogajā sistēmā strādājošie vietējie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi ir izteikuši vēlmi turpināt darbību ciparu sistēmā. Likuma izmaiņas ļaus no 2014.gada 1.janvāra vietējās televīzijas varēs izplatīt savas programmas ciparu sistēmā, izmantojot savus tehniskos resursus.

Vietējām televīzijām gan būs noteikts ierobežojums retranslēt tās televīzijas programmas, kuras attiecīgajā ģeogrāfiskajā teritorijā jau tiek raidītas vai retranslētas televīzijas programmu zemes apraides nacionālajos vai reģionālajos tīklos.

Jau vēstīts, ka valdība 24.aprīļa sēdē neizšķīrās, cik konkursa kārtībā izvēlēti komersanti nodrošinās maksas kanālus zemes ciparu apraidē no 2014.gada, tā vietā piekrītot Satiksmes ministrijas (SM) valdības sēdē piedāvātajam kompromisam to noteikt konkursa nolikumā.

SM uz valdības sēdi virzīja kopumā četrus iespējamos modeļus zemes ciparu televīzijas programmu izplatīšanai, taču valdībā diskusijas notika par diviem apakšvariantiem - darba grupas, "Lattelecom" un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas atbalstīto ierosinājumu šādu iespēju paredzēt vienam komersantam un Latvijas Telekomunikāciju asociācijas un SIA "Baltkom" atbalstīto ierosinājumu dot iespēju maksas kanālus nodrošināt vairākiem komersantiem.

Savukārt bez maksas pieejamos jeb nacionālos televīzijas kanālus zemes ciparu apraidē no 2014.gada nodrošinās LVRTC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!