Foto: Pixabay

Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Fizikālās medicīnas specialitātes 3. gada rezidente Olga Jakovļeva, kura par studijām maksā 418 eiro mēnesī, paralēli strādājot slimnīcas uzņemšanas nodaļā kopā ar ārsti neiroloģi, un intensīvajā palātā ar pacientiem astoņu stundu darba dienu un vēl 11 stundas esot dežūrās, tāpat kā citi maksas rezidentūras studenti, atalgojumu par to nesaņem, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Jakovļeva, kura pati saslimusi ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, slimības naudu vai citas garantijas nesaņemot, vēstīja LTV, norādot, ka viņai gan esot profesija – fizioterapeite. Jakovļeva studējot rezidentūrā, jo vēloties saņemt ārsta sertifikātu.

LTV atzīmē, ka rezidentūras studenti, kuri studē par maksu, atšķirībā no tiem, kuri studē par budžeta līdzekļiem, samaksu par darbu slimnīcā nesaņem. Ja nav samaksas par darbu, nav arī sociālo iemaksu un pabalstu slimības gadījumā

"Tā ir faktiski cilvēku ekspluatācija slimnīcās, kuru organizē valsts kopā ar augstskolām un RSU, LTV izteicās advokāte Solvita Olsena. Viņa pauda viedokli, ka rezidentūrā studējošie pat vairs neesot studenti – tie esot jaunie ārsti ar milzīgu zināšanu apjomu.

Šādas situācijas risinājums esot darba līguma slēgšana.

RSU, kurā, pēc LTV ziņotā, ir 108 maksas rezidenti, Rezidentūras fakultātes dekāne Ilze Grope raidījumā uzsvēra, ka rezidenti veic pilnu ārsta darbu – operē, dod narkozes, strādā ar smagi slimiem pacientiem. Viņi ir sociāli pilnīgi neaizsargāti.

Veselības ministrijas speciāliste Kristīne Kļaviņa raidījumam norādīja, ka iepriekšminētajās situācijās darba tiesiskajām attiecībām būtu jābūt, taču šāds risinājums gan varētu būt gaidāms ne ātrāk kā pēc gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!