Foto: F64

Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) pērn nosūtījis desmit iesniegumus atbildīgajām iestādēm par iespējamiem maksātnespējas administratoru pārkāpumiem, uzzināja Tieslietu ministrijā (TM).

Trīs iesniegumi nosūtīti Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), četri - Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, bet trīs iesniegumi nosūtīti Valsts policijai.

Ministrijā norādīja, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) šonedēļ darba vizītē apmeklēja MKD, lai ar iestādes direktori Baibu Bangu pārrunātu aktualitātes iestādes darbībā un maksātnespējas jomā. Vizītes laikā Banga informēja Bordānu par 2018. gada rezultātiem, tostarp administratora profesijas reformas rezultātiem un īstenotajiem uzraudzības pasākumiem.

Banga pieminējusi, ka no šī gada ir izveidota jauna administratoru rinda, kura darbojas automātiski, mijiedarbojoties Elektroniskajai maksātnespējas uzskaites sistēmai (EMUS) un Tiesu informatīvajai sistēmai. Atšķirībā no iepriekšējās rindas, jaunajā rindā nav publiski redzami ne administratori, ne parādnieki, turklāt, tās uzturētājs ir nevis MKD, bet gan Tiesu administrācija, tādejādi garantējot nejaušības principa ievērošanu maksātnespējas procesu sadalē.

Tikšanās laikā Bordāns pauda, ka MKD reformu rezultātā ir nodrošinājis efektīvu maksātnespējas procesa administratoru uzraudzību, proti, dienesta rīcībā ir nodoti instrumenti, kas nodrošina administratora darbības kontroles veikšanu, lai nepieļautu maksātnespējas procesu ļaunprātīgu izmantošanu. Ministrs arī izcēla, ka kopš 2017. gada maksātnespējas procesa administratoru skaits ir samazinājies no 312 līdz 212. "Tādējādi šis šis bizness ar reiderisma pazīmēm negodprātīgiem maksātnespējas procesa administratoriem ir kļuvis nepievilcīgs pastiprinātās MKD uzraudzības dēļ," pauda Bordāns.

Pārrunājot MKD 2019. gada darbības prioritātes, ministrs uzsvēra, ka MKD ir jāturpina iesāktais darbs un jāpilnveido izveidotās maksātnespējas uzraudzības sistēmas efektivitāte, lai nodrošinātu iedarbīgus un pastiprinātas uzraudzības pasākumus, tostarp pārbaužu veikšanu ar mērķi atklāt normatīvo aktu pārkāpumus un pēc iespējas samazināt nelikumīgas darbības maksātnespējas procesos.

Savukārt Banga apliecināja, ka 2019. gadā MKD turpinās paaugstināt uzraudzības pasākumu efektivitāti - īstenojot Maksātnespējas politikas attīstības pamatnostādnēs 2016.-2020. gadam noteikto virzienu, pilnveidojot izveidoto EMUS un sekmējot sadarbību ar citām valsts pārvaldes un tiesībsargājošām iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!