Lai nodrošinātu, ka maksātnespējas procesa administratoru pienākumus pilda tikai sertificēti administratori, kuri ir valsts aģentūras "Maksātnespējas administrācija" (MA) uzraudzībā, no šī gada 3.jūlija MA apgabaltiesās sāks sniegt pieteikumus par to maksātnespējas procesa administratoru atcelšanu, kuri iecelti pirms 2003.gada 1.janvāra un līdz šim nav pabeiguši maksātnespējas procesus.
MA pirmos pieteikumus par administratoru atcelšanu sniegs Latgales apgabaltiesā, vēlāk arī Zemgales, Vidzemes, Kurzemes un Rīgas apgabaltiesā. Pieteikumi katrā nākamajā apgabaltiesā tiks iesniegti pēc tam, kad būs pabeigta to iesniegšana iepriekšējā tiesā.

Turklāt MA pieteikumus par administratoru atcelšanu vispirms sniegs tajos maksātnespējas procesos, kurā par administratoru ieceltas juridiskās personas. Pieteikumi par administratoru - fizisko personu atcelšanu tiks sniegti otrām kārtām, portālu "Delfi" informēja valsts aģentūras "Maksātnespējas administrācija" sabiedrisko attiecību speciāliste Elvīra Stepanova.

Tā dēvētajos "vecajos" procesos administratori varēja būt gan juridiskās, gan arī fiziskās personas.

Sniedzot pieteikumus tiesās, vērā tiks ņemts arī tas, kāds maksātnespējas stāvokļa risinājums pieņemts konkrētajā maksātnespējas lietā. Pirmie pieteikumi tiks sniegti tajos procesos, kur kā risinājums pieņemts bankrots, pēc tam – mierizlīgums – un visbeidzot arī tajos procesos, kur kā maksātnespējas procesa risinājums būs pieņemta sanācija.

Pēc MA pieteikuma saņemšanas apgabaltiesām būs jālemj par administratora atcelšanu no konkrētā maksātnespējas procesa. Pēc administratora atcelšanas Maksātnespējas administrācija tiesai ieteiks jaunu administratoru no sertificēto maksātnespējas administratoru vidus, tādējādi nodrošinot uzraudzību pār visiem maksātnespējas procesiem.

Līdz šim MA nebija tiesīga ietekmēt maksātnespējas procesu gaitu, ja maksātnespējīgā uzņēmuma administrators iecelts pirms 2003.gada 1.janvāra. Tomēr, veicot uzraudzības funkciju, MA saņēma sūdzības arī par šiem maksātnespējas procesiem. Sākot procesu izpēti, MA nesertificēto administratoru darbībā vairākkārt konstatēja iespējamos normatīvo aktu pārkāpumus, taču ierobežotā uzraudzības apjoma dēļ ne vienmēr varēja reaģēt atbilstoši situācijai.

Lai risinātu šo situāciju, 2005.gada beigās tika pieņemti grozījumi likumā "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju", kuri nosaka - ja maksātnespējas procesa administrators iecelts pirms 2003.gada 1.janvāra, bet attiecīgais maksātnespējas process netiek izbeigts līdz 2006.gada 1.jūlijam, tiesa pēc MA pieteikuma lemj par administratora atcelšanu.

Saskaņā ar MA pieejamo informāciju jūlija sākumā, kad tiks uzsākta pieteikumu sniegšana par administratoru atcelšanu "vecajos" procesos, Latvijā būs aptuveni 400 šādi maksātnespējas procesi, kuros jānomaina administrators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!