Foto: F64

Pagājušās nedēļas izskaņā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 183 izsaukumu – piektdien glābēji ar ūdenslīdēju palīdzību no ledus izcēla kvadriciklu, savukārt uz Lielupes pieķerti astoņi zemledus makšķernieki, tostarp viens nepilngadīgais, portālu “Delfi” informēja dienesta pārstāve Agrita Vītola.

Piektdien pēc pulksten 11 glābēji saņēma izsaukumu uz Vienības prospektu Jūrmalā, kur uz Lielupes ledus atradās astoņi zemledus makšķernieki.

Kā informē dienests, glābšanas darbus nebija jāveic – cilvēki krastā devušies pašu spēkiem.

Tāpat piektdienas rītā VUGD saņēma izsaukumu Valmieras novada Burtnieku pagastā, kur aptuveni 500 metrus no krasta Burtnieku ezera ledū bija ielūzis kvadricikls. Ar ūdenslīdēju palīdzību transportlīdzeklis no ūdens izcelts.

Lai novērstu ūdens piesārņošanu ar ielūzušā transportlīdzekļa noplūdušo degvielu, notikuma vietā tika uzstādītas divas absorbējošās bonas. Darbu notikuma vietā turpināja Valsts vides dienests. Pulksten 15.23 VUGD darbu notikuma vietā pabeidza.

VUGD atgādina, ka atrasties uz ūdenstilpju ledus ir bīstami – ledus kārta uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi. Tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpes vidū var būt plāna, tomēr cilvēkiem nereti veidojas maldīgs priekšstats, ka ledus ir izturīgs.

Naktī uz pirmdienu ugunsdzēsēji steidzās uz izsaukumu Dzelzavas ielā Rīgā, kur deviņstāvu dzīvojamās mājas atkritumu savākšanas telpā, konteinerā, dega atkritumi. Pirms VUGD ierašanās no kāpņu telpas bija evakuējušies pieci cilvēki. Pēc pusnakts VUGD darbu notikuma vietā pabeidza.

Svētdienas pēcpusdienā tika saņemts izsaukums Irlavā, kur divstāvu mājas otrā stāva dzīvokļa virtuvē zem apkures ierīces dega grīda. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies trīs cilvēki. Neilgi pirms pulksten 18 vakarā ugunsgrēks tika likvidēts.

Tāpat VUGD saņēma izsaukumu Tukuma novada Pūres pagastā, kur divstāvu mājā dega starpstāvu pārsegums. No piedūmotās ēkas tika evakuēti trīs cilvēki, no kuriem vienu cilvēku, kurš bija cietis, evakuēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki.

Sestdien saņemts izsaukums Ilūkstes ielā Rīgā, kur deviņstāvu mājas pagrabā dega sadzīves priekšmeti. No piedūmotās ēkas tika evakuēti 42 cilvēki.

Tāpat tika saņemts izsaukums Lielajā ielā Staicelē, kur divstāvu mājas dzīvoklī dega starpsiena un grīda. No ēkas evakuēti četri cilvēki. Dūmu detektors mājoklī, kur izcēlās ugunsgrēks, nebija uzstādīts.

VUGD saņēma izsaukumu Purva ielā Valmierā, kur piecstāvu mājas dzīvoklī dega sadzīves priekšmeti un eglīte, un bija izveidojies spēcīgs sadūmojums. Piedūmotajā dzīvoklī uz grīdas tika atrasts cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. No ēkas evakuēti 16 cilvēki. Dūmu detektors mājoklī, kur izcēlās ugunsgrēks, nebija uzstādīts.

Piektdien tika saņemts izsaukums Kapseļu ielā Rīgā, kur piecstāvu mājas dzīvokļa virtuvē dega ēdiens. No piedūmotā dzīvokļa tika izglābts cilvēks, kurš gulēja citā istabā un nebija pamanījis ugunsnelaimi. Dūmu detektors mājoklī nebija uzstādīts.

Glābēji steidzās arī uz Peldu ielu Saldū, kur divstāvu dzīvojamās mājas dzīvoklī pie krāsns dega sadzīves priekšmeti. Ugunsdzēsēji no piedūmotās ēkas evakuēja divus cilvēkus.

Tika saņemts izsaukums Kosmonautu ielā Rēzeknē, kur piecstāvu mājas dzīvoklī dega sadzīves priekšmeti. Pirms VUGD ierašanās pa logu tika izglābts viens cilvēks. VUGD pateicas iedzīvotājiem par pašaizliedzīgo rīcību. Astoņi cilvēki bija evakuējušies.

Saistībā ar vēja postījumiem piektdien VUGD saņēma 28 izsaukumus, kuros bija jānovāc nolūzuši koki no ceļiem un gājēju ietvēm, kā arī septiņos gadījumos novērsa bojātu konstrukciju radīto apdraudējumu.

Kopumā nedēļas nogalē VUGD saņēma 183 izsaukumus – 39 uz ugunsgrēku dzēšanu, 113 uz glābšanas darbiem, bet 31 izsaukumi bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!