Foto: Shutterstock

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sadarbībā ar uzņēmumu "Tilde" īsteno projektu "Ierunā himnu". Projekta ietvaros mākslīgajam intelektam tiek mācīts saprast latviešu valodas izrunas īpatnības, nianses un valodas plūduma atšķirības, portālu "Delfi" informēja PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe.

Ikviens, kura dzimtā valoda nav latviešu, aicināts iesaistīties mākslīgā intelekta apmācībā, ierunājot Latvijas valsts himnu tīmekļa vietnē www.ierunahimnu.lv.

Šobrīd "Tildes" runas tehnoloģijas prot pilnvērtīgi atpazīt "tīru" latviešu valodu. Nākamais ambiciozais solis esot palīdzēt mākslīgajam intelektam atpazīt arī dažādas izrunas īpatnības, padarot šo tehnoloģiju noderīgāku plašākai Latvijas sabiedrībai.

Tiek uzsvērts, ka Latviešu valoda jau sen nav valoda, kurā runā tikai latvieši, – to apgūst jaunieši mazākumtautību skolās, apmaiņas studenti un cilvēki no citām valstīm, kas izvēlējušies Latviju par savu mītnes zemi, kā arī ģimenes, kas pēc ilgstošas dzīvošanas ārzemēs vēlas atgriezties Latvijā.

Projekta dalībnieku iesūtītie audioieraksti tiks izmantoti, lai veidotu iekļaujošu mākslīgā intelekta risinājumu latviešu valodas runas atpazīšanai. Nākotnē šis risinājums varētu kļūt arī par lielisku palīgu cittautiešiem latviešu valodas apguvē, norādīja Puķe.

Projekts "Ierunā himnu" ir daļa no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes īstenotā Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2014.-2020. gada programmas projekta "Naturalizācijas atbalstošo informācijas sistēmu un saistīto procesu pilnveidošana un attīstība", kura ietvaros tiks izstrādāts Latvijas pilsonības iegūšanas valodas prasmju un zināšanu pašpārbaudes elektroniskais rīks.

Tas ļaus pilsonības pretendentiem pārbaudīt savas latviešu valodas prasmes, Latvijas Republikas Satversmes pamatnoteikumu, valsts himnas teksta, kā arī Latvijas vēstures un kultūras pamatu zināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!