Līdz ar gaidāmo valsts budžeta samazinājumu par pensiju piegādāšanu mājās būs jāmaksā nevis no 1. augusta kā paredzēts iepriekš, bet gan, iespējams, no 1. jūlija, portālu „Delfi” informē Labklājības ministrija.

Pieļaujams, ka jau pēc nepilna mēneša par pensiju piegādi dzīvesvietā pensionāriem Latvijas Pastam vajadzēs maksāt 1,22 latus. Šo summu atvilks no pensijas, līdz ar to tie, kas naudu saņems dzīvesvietā, iegūs mazāku summu.

Labklājības ministrija gan mudina izvēlēties citu pensiju saņemšanas veidu. Proti, atvērt pensiju bankas kontā vai Latvijas Pasta pensiju kontā. Lai to izdarītu, nepieciešams doties uz izvēlēto banku, atvērt banku un par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), norādot uz kuru kontu turpmāk vajag pārskaitīt pensiju. Iesniegumu aģentūrai varēs uzrakstīt turpat bankā, neejot speciāli uz VSAA.

Ja pensiju cilvēki ņems no bankomāta, tad apkalpošanas maksa nebūs jāmaksā, ja izņemta bankā – jāmaksā atbilstoši kredītiestādes noliktajam cenrādim.

Otra alternatīva ir pensionāram atvērt Pensijas kontu Latvijas Pastā. Konta atvēršana ir bezmaksas, taču par skaidras naudas izņemšanu summai līdz 200 latiem būs jāmaksā 20 santīmi. Arī tādā gadījumā ir nepieciešams paziņojums Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrai, kuru varēs uzrakstīt turpat Latvijas Pastā.

Pašlaik bez maksas mājās ir piegādātas ne tikai valsts pensijas, bet arī atlīdzība par darbaspēju zudumu, atlīdzība par apgādnieka zaudējumu un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts.

Ziņots, ka līdz ar recesiju valsts jau mazinājusi un atcēlusi dažādus pabalstus, algas un citus valsts maksājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!