Foto: Publicitātes foto

Partija "Saskaņa" neplāno vērtēt Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Andreja Mamikina (S) vizīti Sīrijā, jo tas esot bijis "privāts brauciens".

Partijas vadītājs Nils Ušakovs skaidroja, ka politiskā spēka valde nevērtē biedru privātos braucienus. Arī priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs uzsvēra, ka šī ir bijusi Mamikina privātā iniciatīva.

Mamikins EP ir Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas pārstāvis. Grupas mājaslapā publicētajā paziņojumā pēc atsevišķu EP deputātu brauciena uz Sīriju norādīts, ka šī politiskā grupa atbalsta ES augstās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni centienus panākt pēc iespējas ātrāku izlīguma procesu, kā arī turpina stingri nosodīt kara noziegumus un nežēlību, ko veica tajā skaitā arī prezidenta Bašara al Asada režīms pret saviem iedzīvotājiem.

Tikšanās ar pašreizējā režīma pārstāvjiem ir nosodāma un nekādā veidā neatspoguļo grupas pozīciju, uzsvērts Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses paziņojumā.

Kā ziņots, trīs dienu vizītes laikā EP deputāts apmeklēja Alepo un Damasku, tikās ar ANO ofisa Sīrijā un Sarkanā Pusmēness pārstāvjiem, Alepo gubernatoru, valsts prezidentu Bašaru al Asadu, parlamenta deputātiem un spīkeru, ar nacionālās samierināšanas un ārlietu ministru, kā arī ar valsts reliģiskajiem līderiem.

Vizītes pirmājā dienā Mamikins kopā ar kolēģēm Igaunijas eiroparlamentārieti Janu Toomu un Latvijas eiroparlamentārieti Tatjanu Ždanoku (LKS) pasniedza organizācijas "Caritas" humanitāro palīdzību, proti, piena maisījumus.

Kā informē deputāta birojā, otrajā vizītes dienā viņš piedalījās Sīrijas Nacionālās padomes kopējā ārlietu sanāksmē un tikās ar spīkeru Hadiju Abbasu. Vizītes pēdējā dienā EP deputātus uzņēma Sīrijas Ārlietu ministrijas vadītājs un prezidents Bašars al Asads. "Es citēju Sīrijas prezidentam Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkeviča (V) citātu par to, ka al Asads ir pelnījis vien izmeklēšanas procesu Starptautiskajā tiesā. Sīrijas prezidents man atbildēja uz šo citātu, ka tādi politiķi ir itin kā uzkāpuši kokā un tagad nezina, kā no tā nokāpt," raksta Mamikins.

Kopā ar Mamikinu Sīrijā viesojās vēl pieci eiroparlamentārieši: Igaunija EP deputāte Jana Tooma, Itālijas eiroparlamentārietis Stefano Maulu, Latvijas eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (LKS), deputāts no Spānijas Havjers Kouso Permujs un vēl viens deputāts no Itālijas Fabio Massimo Kastaldo. Pēc Mamikina vārdiem, EP deputātu grupa Sīrijā pārstāvēja praktiski visu EP politisko grupu spektru, un tā veidos nākamās EP miera procesa atbasta intergupas kodolu. Šai grupai jau izteikuši vēlmi pievienoties vēl desmit deputāti.

Ziņots, ka ārlietu ministrs savā sociālās vietnes "Facebook" profilā bija ievietojis fotoattēlu ar 7. martā Rinkēvičam adresētu Mamikina vēstuli, kurā EP deputāts informē, ka tuvākajā laikā plāno tikties ar Asadu. Ministrs vērsa uzmanību, ka Latvijas skatījumā Sīrijas režīma pārstāvji ir saucami pie atbildības Starptautiskajā krimināltiesā par tā pastrādātājiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem.

"Jebkāda veida kontakti, tostarp EP deputātu tikšanās ar Asadu ir uzskatāmi par atbalstu Sīrijas režīma darbībām. Tas nav pieņemami," vēstulē Mamikinam atzina ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!