Foto: LETA

Mamikina, kurš EP ievēlēts no "Saskaņas" saraksta, portālam "Delfi" paustais saskan ar Krievijas amatpersonu teikto par to, ka ASV pārkāpušas starptautisko tiesību normas. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzbrukumu nosaucis par "agresiju pret suverēno nāciju" un "starptautisko likumu pārkāpumu".

Vēstīts, ka ASV piektdienas naktī raidīja 59 raķetes "Tomahawk" uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, tādējādi reaģējot uz šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, skaidroja ASV amatpersonas. Uzbrukums tika vērsts pret Šairatas lidlauku, no kura pacēlušās lidmašīnas pirms otrdien notikušā ķīmiskā uzbrukuma nemiernieku kontrolētajai Hān Šeihūnai, kurā gāja bojā desmitiem civiliedzīvotāju.

Tāpat uzbrukumu par adekvātu atbildes reakciju nosaukusi Latvijas Ārlietu ministrija.

Tikmēr EP deputāts Mamikins piekrīt Krievijas pārstāvjiem un norāda, ka uzbrukums noticis, neskatoties uz pierādījumu trūkumu saistībā ar Bašara al Asada režīma līdzdalību ķīmisko ieroču izmantošanā.

"Ķīmisko ieroču izmantošana vai glabāšana ir noziegums. Noskraidot vaininiekus ir ANO profesionāļu un neatkarīgo inspektoru uzdevums. Pirms šī izmeklēšana ir pabeigta neviens droši nevar apgalvot, ka zina patiesību, it īpaši apstākļos, kad daudzskaitlīgās Sīrijas konfliktā iesaistītās puses vaino viens otru un cenšas izmantot šo nelaimi savos interesēs," saka Mamikins.

"Diemžēl šodienas ASV uzbrukums Sīrijai parādīja rupju starptautisko tiesību pārkāpumu no Trampa administrācijas puses. Bez ANO mandāta veikt militāras aktivitātes citas suverēnas valsts teritorijā - es to nevaru nosaukt citādi, kā okupācija. Tas man atgādina laikus, kad sākās karš Afganistānā vai Irākā pirms padsmit gadiem. Tolaik bija cits ASV prezidents, bet rokraksts tāds pats. Ņemot vērā aspektu, ka Sīrijas Arābu Republikas armija dotajā brīdī aktīvi cīnās tai skaitā pret "Daesh" un "al-Nusra" bandām, faktiski Trampa administrācija vājina tos, kas cīnās pret starptautisku terorismu," pārliecināts ir Mamikins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!