Foto: Shutterstock
Lemjot par jaunām iniciatīvām bērnu izglītībā, vecāku viedoklis joprojām netiek ņemts vērā, aģentūrai LETA sacīja "Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka.

"Kamēr publiskajā telpā izskan asi viedokļi, kur saduras kristīgo organizāciju un uz Rietumu demokrātiskām, liberālām vērtībām orientēto dzimumu līdztiesības atbalstītāju balsis, atkal aizmirstas tiek pašu bērnu intereses. Tā tas ir bijis vienmēr - par bērniem strīdas organizācijas, lemj ministrijas, bet bērnu vecākiem, kā parasti, neviens neko neprasa un nejautā. Tā ir arī tendence, kas līdz šim ir bijusi mūsu valstī - neiesaistīt vecākus bērnu izglītības procesa organizēšanā. Mēs - vecāki, vēl joprojām jūtamies paši kā padomju skolas bērni - mūsu vietā visu nolemj, tai skaitā, arī vērtības," norāda Salaka.

Viņa norāda, ka nepieslienas nevienam no "krasajiem viedokļiem par nieka bilžu grāmatiņu" pirmsskolas vecuma bērniem dzimumu līdztiesības jautājumu mācīšanai "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards", bet vēlas paust savu viedokli kā mamma, kā vecāks, kam pašlaik viens bērns ir pirmsskolas, bet otrs - sākumskolas vecumā. Viņa savu ģimeni raksturo kā tradicionālu ģimeni ar brīviem uzskatiem, ka katram cilvēkam ir tiesības uz laimi un sapratni, piebilstot, ka dzīve mēdz būt grūta un mīlestība un savstarpēja cieņa ir galvenās vērtības, kas ļauj tikt pāri grūtībām.

"Es nekādā ziņā negribētu laist savu bērnu pirmsskolas izglītības iestādē, kas uz savu galvu lems par to, kādas vērtības, vienalga - vai tās tiktu pasniegtas caur reliģiskiem rituāliem vai liberālu seksuālo audzināšanu, pasniegt manam bērnam. Ja šāda audzināšanas stunda būtu paredzēta manu bērnu pirmsskolā vai skolā, es gribētu pirms tam par to zināt - kaut vai - lai man atsūta ziņu e-klasē, kā tas parasti notiek mūsu skolā par audzināšanas jautājumiem vai kādām īpašām nodarbībām," norāda Salaka.

Viņa noteikti atbalstītu veselības mācības kursa ieviešanu, un, sākot ar pirmsskolu, - ar metodiskiem materiāliem, izglītojošām video filmām, interaktīviem testiem, kas bērniem palīdzētu izprast gan savu ķermeni, gan veselību, gan attiecības ar vienaudžiem. Patiesi, veselības mācību vajadzētu arī pašiem vecākiem, lai arī viņi seko līdzi un spēj runāt, izskaidrot, pārņemt dažas labas lietas no saviem veselības ziņā gudrajiem bērniem arī savā pieaugušo dzīvē.

"Diemžēl mūsu valstī nekam nepietiek ne politiskās gribas, ne līdzekļu, ne stingri nosprausta mērķa. Ir sajūta, ka notiek sporādiskas, fragmentāras aktivitātes. Tiek izdots buklets, ik pa pāris gadiem kāda grāmatiņa, izdrukāts kāds plakāts vai ievietota skopa informācija ministrijas mājaslapā," situāciju raksturo Salaka.

Vecāku pārstāve uzskata, ka šīs aktivitātes "nelīmējas" kopā vienotā veselumā - dažkārt nav skaidrs, kura ministrija par kādu ar bērniem saistītu jautājumu atbild. "Vai par izglītību atbild Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) visos līmeņos? Bet kāda tad saistība ir Veselības ministrijai (VM) vai LM ar bērnu audzināšanu skolās? Cik man zināms, neviens no ministriem, izņemot veselības ministri, neatbalstīja veselības mācības ieviešanu skolās. Nav arī saprotams, kāpēc par bērnu traumatismu informē LM, bet ar kampaņām nenodarbojas VM? Un ko par to visu saka IZM, kas ļauj ikvienam doties iekšā bērnudārzos vai skolās un nodarboties ar "vērtību" ieaudzināšanu," neizpratnē vaicā Salaka.

Viņa uzskata, ja ir tukša niša, to var piepildīt ar jebkādu saturu. Kamēr izglītības sistēmā neatradīsies vieta normālai veselības mācībai, līdz galam neizplānotas, vecākiem neizskaidrotas kampaņas radīs vien kašķus, bet bērni, kā vienmēr, neko daudz no tā neiegūs, pieļauj Salaka.

Kā ziņots, šodien grāmatas "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" izdošanu pavadīja skaļa plēšanās, jo vairākas organizācijas paziņoja, ka tā grauj bērnu dzimumu identitāti. Organizācijas pat pieprasīja labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) atkāpšanos no amata.

Gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļvalstu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

Projekta kopējās izmaksas ir 6430 lati. Katra grāmata ir izdota 500 eksemplāros un pieejama elektroniskā formātā LM mājaslapā "www.lm.gov.lv", sadaļā "Nozares politika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!