Foto: stock.xchng
Lielākā daļa - 51% - ģimeņu vēlētos vismaz trīs bērnus, ja varētu to atļauties, liecina "Māmiņu kluba" veiktā aptauja.

Kā otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē pastāstīja "Māmiņu kluba" vadītāja Baltijas valstīs Sandija Salaka, tikai 1% ģimeņu vēlētos vienu bērnu, savukārt 35% aptaujāto gribētu divus bērnus ģimenē.

Salaka uzsvēra, ka priekšstats, ka Latvijā cilvēki nevēlas vairāk bērnu, ir maldīgs, turklāt vairāk bērnu vēlētos jaunie vecāki, kuriem jau ir vismaz viens bērns. Tomēr patlaban pastāv dažādi ierobežojumi, kas neļauj vecākiem piepildīt vēlmi audzināt trīs bērnus - pabalsti tiek izmaksāti pārāk īsu laiku, trūkst bērnudārzu, ir problēmas atgriezties darba tirgū, atbalsta politika ir pārāk sadrumstalota un vāja, akcentēja Salaka.

Izšķirties par labu vēl vienam bērnam ģimenēm palīdzētu vecāku pabalsta izmaksa līdz 1,5 vai diviem gadiem, garantēti bērnudārzi, nodokļu atlaides ģimenēm, pozitīvākā attieksme no darba devējiem, sakārtota bērnu veselības aprūpe, liecina aptaujas rezultāti. Tāpat vecāki vēlētos, lai līdz ar bērna piedzimšanu ģimenēm nesamazinātos ienākumi, lai tiktu piedāvāti atvieglojumi pirmā mājokļa iegādei, zemes un transporta nodokļu atvieglojumi, kā arī lielāks atbalsts no pašvaldībām.

Aptaujā tika noskaidrots, ka 59% vecāku vēlētos, lai māmiņalgas tiktu izmaksātas divus gadus, savukārt 38% - 1,5 gadu un tikai 3% respondentu ir mierā ar to, kā pabalsts tiek izmaksāts tagad - 12 mēnešus.

Aptaujā piedalījās 427 respondenti, no kuriem 41 % strādā, 2% studē, bet 57 atrodas bērnu aprūpē. Tāpat 48% aptaujāto ir bērns vecumā līdz 1,5 gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!