Foto: LETA

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars partijas kongresā sestdien, 28. novembrī, kas ir pirmais attālinātais partijas kongress Latvijā Covid-19 pandēmijas laikā, atzina, ka šajā grūtajā laikā nevar lepoties ar valdošās koalīcijas darbu, un norādīja, ka tās ir sekas politisko spēku sadrumstalotībai šajā Saeimā un no tās izrietošajai vajadzībai vienoties par kompromisiem piecu partiju koalīcijā.

Attālināti uzrunājot partijas kongresu, kuram reģistrējušies 196 delegāti no 200 izvirzītajiem, Dzintars, ko partijas kongresā plānots arī pārvēlēt partijas vadībā, atskatījās uz partijas darbu pēdējā gada laikā un tajā skaitā Covid-19 pandēmijas laikā. Uzrunā Dzintars ne ar vārdu gan nepieminēja šajā laikā notikušās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas un partijas startu tajās.

Partijas līderis atzina, ka šis ir ļoti grūts laiks Latvijai un tas ir viens no grūtākajiem laikiem kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Dzintars atzina, ka valdības rīcība, sniedzot atbalstu ierobežojumu un krīzes dēļ cietušajiem cilvēkiem, ir "ar būtiski novirzi laikā". Tāpēc ir saprotamas cilvēku šaubas, bailes un dusmas par ierobežojumu samērīgumu un izglītības kvalitāti, mācoties attālināti.

"Valsts varai ir lielāka nozīmē šajos apstākļos nekā ikdienā, valstij jābūt labi organizētam, gudram un vienotam mehānismam, bet tā diemžēl nav, jo mēs jūtam, ko nozīmē politiskā sadrumstalotība, kas ir galvenais krīzes pārvarēšanas un valsts izaugsmes bremzētājs," sacīja Dzintars, paskaidrojot, ka lēmumus valdība var pieņemt tikai tad, kad visi valdības partneri ir vienojušies par konsensu, turklāt apvienībās ir pat vairākas partijas ar iekšējiem strāvojumiem.

"Ilgtermiņa politiku kā vienotu veselumu šādos apstākļos īstenot ir teju neiespējami," atzina Dzintars. Kā iemeslu tam viņš minēja to, ka sabiedrības liela daļa Saeimas vēlēšanās ir gatava eksperimentēt ar atbalstu populismam vai nepiedalīties vispār. Dzintars norādīja, ka " varas sadrumstalotība un no tās nākošais haoss reāli ietekmē cilvēku dzīvi, un diemžēl sadrumstalotības draudi nekļūs mazāki".

"Man nav lepnuma par koalīcijas darbu pašlaik, bet kā valstiski atbildīgai partijai mums nav citas izvēles, kā turēt laivu virs ūdens," situāciju koalīcijā raksturoja NA līderis, norādot, ka partija nereti koalīcijas iekšējās diskusijās ir līdzsvarojošais spēks, kas cenšas darboties taktiski, bet paturot spēkā savus stratēģiskos mērķus.

"Populisms, haoss un eksperimenti nestiprina Latvijas noturību," sacīja Dzintars partijas biedriem, norādot, ka, lai arī kādas krīzes nāktu, Latvijas noturību stiprina nacionālās vērtībās balstīts darbs, tādēļ partijai jāstrādā, lai NA ietekme izšķirošā brīdī būtu lielāka.

Dzintars raksturoja arī situācija, kā partija strādā un gatavojas pašvaldību vēlēšanām, un ieskicēja iespējamos sadarbības modeļus nākamajās Saeimas vēlēšanās. Tāpat viņš pastāstīja, ko NA panākusi no saviem politiskajiem mērķiem pēdējā gada laikā un nākamā gada valsts budžeta projektā, norādot arī uz NA darbu, rūpējoties par atbalstu kultūrai un lauksaimniecībai.

Kā galvenos partijas paveiktos darbus gada laikā Dzintars minēja atbalsta programmu bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai daudzbērnu ģimenēm ar trijiem vai vairāk bērniem bērniem "Balsts", kas lielā mērā tapusi pateicoties Imantam Parādniekam. Tāpat partiju panākusi koalīcijas partneru rakstisku vienošanos, ka no 2022. gada notiks ģimenes valsts pabalsta sistēmas reforma. NA izdevies panākt, ka vēl uz trijiem gadiem pagarināta 5% PVN likme Latvijas augļiem, ogām un dārzeņiem.

Nākamā gada budžetā panākts papildu atbalsts lopkopjiem, mazajiem zemniekiem un lauksaimniecības zinātniekiem, pateicoties zemkopības ministram Kasparam Gerhardam. Izšķiroša bijusi arī kultūras ministra Naura Puntuļa loma, panākot Covid-19 laikā atbalstu kultūrai 32 miljonu eiro apmērā un 1,7 miljonus atbalstu nodokļu reformas ietekmes kompensēšanai.

Tāpat Saeimas deputāte Ilze Indriksone daudz darījusi, lai uzlabotu valdības piedāvājumu nodokļu jomā mazajiem uzņēmējiem un pašnodarbinātajiem. Pie partijas panākumiem Dzintars minēja arī Saeimā panākto lēmumu, ka visos bērnudārzos būs nodrošinātas mācības valsts valodā. Dzintars arī piebilda, ka partija pielikusi savu roku arī citos svarīgos lēmumos par mediķu un pedagogu algu palielināšanu nākamgad, līdzekļu palielināšanu studiju kredītiem un zinātnei, onkoloģijas pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!