Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 15. februārī, saskatīja deputāta ētikas kodeksa pārkāpumus parlamentārietes Glorijas Grevcovas (S!) izteikumos par Latvijas okupāciju, tāpēc parlaments tiks aicināts lemt piemērot Grevcovai bargāko Saeimas kārtības rullī paredzēto sodu - izslēgt viņu no sešām parlamenta sēdēm.

Ar iesniegumu Saeimas ētikas komisijā iepriekš vērsās deputāts Edvīns Šnore (NA), lūdzot vērtēt Grevcovas izteikumu par Latvijas okupāciju atbilstību deputāta ētikas kodeksam.

"Tā saucamais okupācijas muzejs"

Šnore iesniegumā norāda, ka šā gada 22. janvārī Grevcova sociālajos tīklos izplatīja video uzrunu, kas ierakstīta Latvijas Okupācijas muzejā.

Tajā deputāte krievu valodā pauž: "Atnācu uz tā saucamo Okupācijas muzeju. Uz to, kuru kādreiz sauca par Strēlnieku muzeju. Un ziniet, fakti neiet kopā. Gids stāsta savu paralēlo, izdomāto vēsturi. Un uz konkrētiem jautājumiem atbildēt nespēj. Un fakti nesakrīt. Kas tas par muzeju un ar kādu mērķi radīts? Atgādināšu, muzeja nosaukums ir Okupācijas muzejs. Lūk, tā arī dzīvojam. Apskatījām visus eksponātus un sapratām: oi, kā mūs muļķo, oi mūs muļķo... Ja agrāk domāju, ka pie mums ir propaganda, tad, izejot cauri šim muzejam, tu saproti, kas tas ir īsta propaganda."

Deputāts uzskata, ka Grevcova ar saviem izteikumiem pārkāpusi divus Saeimas deputāta ētikas kodeksa punktus – 4. punktu, kas nosaka, ka deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos, tostarp ievērot Latvijas likumus.

Tāpat, Šnores ieskatā, Grevcova pārkāpusi deputāta ētikas kodeksa 7. punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Grevcova: neapstrīdēju Latvijas suverenitāti

Grevcova trešdien komisijas sēdē uzsvēra, ka viņa nav pārkāpusi deputāta ētikas kodeksa 4. pantu, jo deputāte neesot publiski iestājusies vai apstrīdējusi Latvijas suverenitāti. "Vienmēr esmu iestājusies par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Neesmu apstrīdējusi mūsu valsts neatkarību," uzsvēra deputāte.

Tāpat viņa informēja par savā video pausto, norādot, ka Grevcovu uz Okupācijas muzeju uzaicināja kāds pazīstamais, jo deputāte iepriekš šajā muzejā nav bijusi. Viņa video paziņojumā sacījusi "tā saucamais Okupācijas muzejs", jo savulaik, kā stāstījusi deputātes mamma, tam bijis cits nosaukums – Strēlnieku muzejs.

Deputāte muzeju apmeklējusi gida pavadībā un viņai radusies virkne jautājumu. "Mana ome ir vāciete un stāstīja savādāk. Viņa stāstīja ne tikai par sarkanās armijas zvērībām, bet arī viņas tautiešu izgājieniem. Bet muzejā šādas informācijas nebija. Man bija sajūta, ka viss nav pateikts," sacīja deputāte, piebilstot, ka lielu daļu papildus informāciju ieguvusi no gida.

"Man žēl, ka es ar savu runu, mentalitāti kādu aizskāru. Es apzinos, ka man kā tautas priekšstāvei ir jāizsakās korekti, bez emocijām. Man tiešām ir žēl, bet esmu gatava pieņemt jebkuru sodu," teica Grevcova.

Pārkāptas sarkanās līnijas

Deputāte Agnese Krasta (JV) atzina, ka viņai ir dīvaini klausīties Grevcovas skaidrojumos, vienlaikus viņa pieļāva, ka Grevcova pati sapratusi – ir pārkāpta sarkanā līnija. Krasta izteicās atzinīgi, ka Grevcovas kriminālatbildību jau vērtē Valsts drošības dienests, tomēr arī deputātu pienākums ir paust savu nostāju, ka Grevcovas rīcība nav pieņemama, tāpēc deputāte būtu izslēdzama no sešām Saeimas sēdēm.

Arī opozīcijas deputāte Leila Raisma (P) piekrita, ka Grevcova ir pārkāpusi deputāta ētikas kodeksu. Viņa pauda pārliecību, ka Gervcovai pašai būtu jānoliek deputāta mandāts, tāpēc, ja tas netiek izdarīts, tad kolēģiem pret deputāti ir jāvēršas ar maksimāli bargāko sodu – izslēgt deputāti no sešām Saeimas sēdēm.

Opozīcijas deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) Grevcovai norādīja, ka ir tēmas, par kurām vajadzētu padomāt pirms runāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!