Foto: DELFI
Sākot no 1. decembra, platformā "ManaBalss.lv" iniciatīvām būs jāatbilst kvalitātes kritērijam, kas nosaka, ka iniciatīva nesatur aicinājumu vērsties pret cilvēkiem, pret notikumiem vai pret idejām, pavēstīja "ManaBalss.lv" komanda.

Plānots, ka portāls turpinās publicēt iesniegtās iniciatīvas, sākot ar 1.decembri. Līdz tam veiks visu topošo iniciatīvu pārbaudi. Savukārt visas līdz šim publicētās iniciatīvas turpinās parakstu vākšanu portālā.

"Amatpersonu demisijas pieprasījums nav problēmas risinājums, jo nekas neliedz amatā iecelt līdzīgu cilvēku. Ar iniciatīvām var rosināt prasību celšanu vai pastiprinātu kontroli, lai amatpersonas ievērotu tām izvirzītos standartus, tādējādi atrisinot problēmu pašā tās saknē. Var rosināt izmaiņas amatpersonu iecelšanas kārtībā. Iespēju ir ļoti daudz, atliek vien radīt labāko ideju un dāvāt to Latvijai," uzsver portāla pārstāvji.

Portāla radītāji Kristofs Blaus un Jānis Erts norāda, ka mērķis bija radīt pozitīvu vidi iedzīvotājiem, kas gatavi dot idejas un padarīt valsti labāku. Portāla komanda uzskata, ka iepriekšējās nedēļas notikumi devuši tai vairākas mācības.

"Lai gan portāls nekad nav bijis vietne demisijas pieprasījumiem, lai nerastos vairs nekādas šaubas, no šodienas formulējam to pilnīgi skaidri - portālā nekad nav tikuši un netiks publicēti demisijas pieprasījumi un netiks publicētas iniciatīvas, kas vēršas pret cilvēkiem, pret notikumiem vai pret idejām," uzsver "ManaBalss.lv" komanda, norādot, ka portāls nav paredzēts vienkārši "žults izgāšanai".

Portāls "Manabalss" apturējis iniciatīvu, kurā iecerēts vākt parakstus par Valsts prezidenta Andra Bērziņa demisijas pieprasīšanu.

Iniciatīvas mērķis bija panākt pašreizējā Valsts prezidenta demisiju un pēc tam ievēlēt par prezidentu "šī amata cienīgu cilvēku". Iniciatīva ir viens no kampaņas "Cērtam Bērziņu" aktivitātēm. Idejas autori uzskata, ka Bērziņam ir vai nu pašam jāatkāpjas no prezidenta amata, vai arī Saeimai viņš ir jāatstādina, kā to paredz Satversme.

"Nav šaubu par to, ka Andris Bērziņš nevēlas un nespēj pildīt Valsts prezidenta amatam noteiktās funkcijas. Viņa pēdējie izteikumi, kuros viņš bez jelkāda pamata neatzīst statistikas datus un žurnālistu prezentētos faktus par nabadzību un sociālo nevienlīdzību Latvijā, ir pēdējais piliens tautas pacietības kausā. Bērziņš vairāk nekā gada laikā ir pierādījis savu nespēju runāt publiskos pasākumos, nespēju sadarboties ar medijiem, nevēlēšanos iedziļināties aktuālos Latvijas un ārzemju politikas norisēs, totālo atsvešinātību no Latvijas tautas ikdienas sociālās un ekonomiskās realitātes," uzsver iniciatīvas autors, žurnālists Didzis Melbiksis.

Jautājums par Bērziņa piemērotību prezidenta amatam īpaši aktualizējies novembra sākumā, kad prezidents "TV3" raidījumam "Nekā personīga" paziņoja, ka apšauba vietējos un starptautiski veiktos nabadzības pētījumu datus, kas liecina, ka nabadzības riskam pakļauts katrs piektais iedzīvotājs, kuru mājsaimniecību ienākumi ir ap 150 vai mazāk latu mēnesī.

Valsts prezidents intervijā raidījumā "Nekā personīga" paziņoja, ka informācijas esot vēl par maz. Lai atklātu patieso situāciju, tā jāpēta vēl un uz dažiem piemēriem nevar balstīt priekšstatu par kopējo ainu, ka viss ir tik slikti, kā izskatās. Bērziņš uzskata, ka ir jāatrod metode, kura precīzāk novērtētu cilvēku reālos ienākumus, norādot uz lielo pelēkās ekonomikas sektoru, kas varētu ietekmēt statistikas datus, tāpēc no tiem nevar izdarīt secinājumus.

Vēlāk gan Bērziņš par šiem vārdiem atvainojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!