Foto: LETA
Portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iniciatīvu, kas paredz Brīvības pieminekļa nojaukšanu. Par iniciatīvu vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru paraksti, bet pēc tam to izvērtēs portāla juristi, kas lems par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.

Kā sacīja viens no portāla dibinātājiem Kristofs Blaus, kad par iniciatīvu tiks savākti 100 paraksti, portāla juristi vērtēs tās atbilstību noteiktajiem kritērijiem. Taču portāls neplānojot to mērķtiecīgi apturēt. Blaus gan pieļauj, ka šī iniciatīva varētu būt kāda provokācija.

Kā ziņots, "manabalss.lv" iesniegtajām iniciatīvām jāatbilst pieciem kvalitātes kritērijam, un viens no tiem nosaka to, ka iniciatīva nesatur aicinājumu vērsties pret cilvēkiem, pret notikumiem vai pret idejām. Tāpat tām jābūt tiesiski iespējamām, un tās nedrīkst būt pretrunā Satversmei.

Iniciatīvas autors Jānis Sondars mudina nojaukt Brīvības pieminekli "kā valsts neatkarības un nacionāli patriotiskas domāšanas simbolu, paverot ceļu integrācijai topošajā Eiropas Savienoto Valstu sastāvā".

Viņš klāsta, ka Brīvības pieminekļa teritoriju varētu pārdot kādam uzņēmējam ar tiesībām izbūvēt daudzstāvu dzīvokļu namus, ja uzņēmējs segtu izdevumus, kas saistīti ar Brīvības pieminekļa nojaukšanu.

"Ar šo iniciatīvu sabiedrība pārstās melot sev par Latvijā esošo demokrātijas un neatkarīgas valsts ilūziju. Šis projekts palīdzēs radīt jaunas darbavietas, iegūt nodokļus. Tas paaugstinās dzimstību, samazinās stresu sabiedrībā, kā arī vedīs valsti esošā totalitārisma atklātā ieviešanā. Šo pasākumu var izveidot kā realitātes šovu, tādējādi iegūstot līdzekļus no pārdotajām reklāmām," uzskata iniciatīvas autors.

Viņaprāt, dzīvokļi kuri tiks uzcelti esošā pieminekļa vietā, spētu izmitināt ārvalstniekus, kuri vēlas iegūt uzturēšanās atļaujas.

"ManaBalss.lv" ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens pilsonis no 16 gadu vecuma. Savukārt katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.

Kā ziņots, sabiedrībā pretrunīgi tiek vērtēta portālā "Manabalss.lv" iniciatīva, kas piedāvā nojaukt tā saukto Uzvaras pieminekli Rīgā un atjaunot laukuma vēsturisko plānojumu, par kuru parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, kas nozīmē, ka iniciatīvu var iesniegt Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!