Mantiskā stāvokļa deklarācija būs jāiesniedz visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kā arī personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība.
Šādu deputāta Kārļa Leiškalna (TP) priekšlikumu otrdien atbalstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Tas nozīmē, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas būs jāiesniedz arī personām, kurām Latvijas pilsonība piešķirta kā pagodinājums par īpašiem nopelniem, piemēram, baletmeistaram Andrim Liepam, diriģentam Marisam Jansonam un viņa dzīvesbiedrei, kā arī daudzajiem Latvijas pilsoņiem, kas dzīvo vai strādā ārzemēs.

Deputāti pēc vairāku mēnešu pārtraukuma šodien atsāka apspriest Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu un vairākus to pavadošos likumprojektus.

Deputāti pagaidām nespēja vienoties, vai deklarācijas būs jāiesniedz visiem vai tikai tiem, kuru ienākumi gadā ir lielāki nekā 100 minimālās algas - 16 000 latu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien neatbalstīja vairākus opozīcijas frakciju priekšlikumus grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Piemēram, frakcija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) rosināja attaisnotajos izdevumos, par kuriem pienākas nodokļu atmaksa, iekļaut arī "maksātāja un viņa ģimenes locekļu maksājumus par dzīvojamās telpas īri, ja dzīvojamā telpa atrodas denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un maksātājs vai viņa ģimenes locekļi dzīvojamo telpu lietojuši līdz īpašuma tiesību atjaunošanai".

Šī norma, pēc PCTVL frakcijas domām, piemērojama attiecībā uz to maksājumu daļu, kura sedz starpību starp dzīvojamās telpas īres maksu un pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksu attiecīgās pašvaldības teritorijā.

"Jauna laika" (JL) frakcija rosināja piemērot arī ienākumiem no nekustamā īpašuma atsavināšanas 15% ienākuma nodokļa likmi, bet PCTVL frakcija rosināja no pašreizējiem 25% līdz 15% samazināt arī nodokļa likmi algas nodokļa maksātājiem.

Komisija arī neatbalstīja JL frakcijas priekšlikumu aplikt ar nodokli no radiniekiem un citām fiziskajām personām saņemtos dāvinājumus.

Pēc deputāta Leiškalna priekšlikuma no likumprojekta tiks svītrota norma, kas paredzēja, ka vismaz piecus gadus ir jāuzglabā izdevumus apliecinošos dokumentus, ja katra darījuma vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas - nākamgad tie būtu 8000 latu.

Diskusija par Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu tiks turpināta kādā no nākamajām Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!