Foto: Saeimas administrācija

Otrdien Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija sanāks uz sēdi, kurā iepazīsies ar Demogrāfisko lietu centra (DLC) līdzšinējo darbību un 2017. gada aktualitātēm, tostarp ar Latvijas demogrāfiskās atjaunošanās programmu "Māras solis".

Deputāti uzklausīs ziņojumu par sadarbības platformas DLC līdzšinējo darbību un 2017. gada aktualitātēm. Sēdē piedalīsies DLC, Labklājības ministrijas, Tiesībsarga biroja un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

DLC pārstāvji iepazīstinās ar atziņām no apmaiņas braucieniem Somijā un Zviedrijā, kā arī diskutēs par demogrāfijas iniciatīvām kaimiņvalstī – Igaunijā. Tāpat centra pārstāvji sniegs ieskatu savā darba plānā 2017. gadam – Latvijas demogrāfiskās atjaunošanas programmu "Māras solis".

Jau 2015. gadā Demogrāfijas lietu apakškomisija atbalstīja ideju strādāt pie programmas "Māras solis". Ar to iepriekš nāca klajā organizācija "Nākotnes fonds".

Iepriekš Saeimas Preses dienestā skaidroja, ka programma fonda ieskatā būtu realizējama līdz Latvijas valsts simtgadei 2018. gadā, lai dotu ieguldījumu un radītu drošu pārliecību par nākotni ģimenēm ar bērniem.

Galvenie virzieni programmas "Māras solis" realizācijai ir visaptveroša valsts politika – tiešs valsts finansiālais atbalsts ģimenēm ar bērniem, tāpat arī laulības un ģimenes institūtu stiprināšana, skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (NA).

2015. gadā apakškomisijas deputāti vienojās, ka programmas "Māras solis" ietvaros ir jāpalielina iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums ģimenēm ar bērniem un jānodrošina kvalitatīvas brīvpusdienas skolās no 1. līdz 9. klasei.

Tāpat būtiski nodrošināt un paplašināt ģimenes mājokļa politiku, līdzsvarot pensiju sistēmu, palielināt ģimenes valsts pabalstu par otro un trešo bērnu, kā arī nodrošināt adekvātas sociālās garantijas krīzes situācijās.

Vēstīts, ka tautas ataudzes atbalsta pasākumu izstrādei un pilnveidošanai pērnā gada aprīlī ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidots Demogrāfisko lietu centrs.

Šis sadarbības platformas vadītājs ir Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!