Foto: Shutterstock
Saeimā pirmdien iesniegta "Manabalss.lv" iniciatīva par marihuānas dekriminalizāciju, portālu "Delfi" informē iniciatīvas pārstāvis Donats Blaževičs.

Kā daudzkārt vēstīts, ierosinājums paredz kriminālsoda atcelšanu par neliela marihuānas daudzuma audzēšanu, glabāšanu, pārnēsāšanu un lietošanu personiskām vajadzībām.

Līdz šim sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv" ir savākti 10 373 paraksti iniciatīvai "Marihuānas dekriminalizācija".

Turpmāko 20 dienu laikā Saeimas Prezidijs izvērtēs kolektīvā iesnieguma atbilstību Kārtības ruļļa prasībām, kā arī nodos to pārbaudei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Sākotnējā izvērtēšana notiks Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē ne vēlāk kā mēnesi pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas. Turpmāko triju mēnešu laikā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai būs jāsagatavo ziņojums par kolektīvā iesnieguma izvērtēšanu un tā turpmāko virzību, informē iniciatīvas iesniedzējs.

Blaževičs aicina komisijas locekļus konstruktīvi izvērtēt šo iniciatīvu, vadoties pēc aktuālās informācijas, ārvalstu piemēriem un zinātniskajiem pētījumiem. "Marihuānas jautājums ir jārisina konstruktīvā veidā, objektīvi izskatot katru "par" un "pret". Līdz šim tas netika darīts, diskutējot par neesošiem šķēršļiem un negatīvajām pusēm. Ir nepieciešami jauni risinājumi, kā regulēt marihuānas lietošanu, kas būs atbilstoši mūsdienu sabiedrībai un starptautiskai praksei," viņš uzsver.

Marihuānas dekriminalizācija, kā norāda Blaževičs, "paredz pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai cilvēkiem par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un pārnēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu kriminālsods, taču būtu piemērojams administratīvais sods par lietošanu publiskās vietās".

Portālā "Manabalss.lv" šī iniciatīva tika ievietota 2012.gada 23.janvārī. Parakstu vākšana ilga vairāk nekā divus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!