Foto: Saeimas administrācija
Martā nedaudz krities "Saskaņas centra" (SC) reitings, taču pieaudzis "Vienotības" un Zaļo zemnieku savienības (ZZS) reitings, liecina "Latvijas Faktu" martā veiktā aptauja.

Par SC martā balsotu 20%, salīdzinājumam - februārī 21,5%, janvārī - 19,9%.

Savukārt premjera partiju "Vienotība" martā atbalstītu 16,5% vēlētāju, kas ir teju par procentu vairāk kā iepriekšējā mēnesī - februārī par "Vienotību" balsotu 15,4%, janvārī - 16,2% balsstiesīgo.

Trešais populārākais politiskais spēks ir pašlaik opozīcijā esošā ZZS, par kuru martā balsotu 9,3% vēlētāju, salīdzinājumam - februārī 6,2%, janvārī - 7,3%.

Nemainīgs ir Nacionālās apvienības reitings - martā šo partiju atbalstītu 9,2%, februārī - 9,9%, janvārī - 8% vēlētāju.

Tikmēr koalīciju veidojošā Zatlera Reformu partija joprojām paliek aiz svītras, nepārvarot piecu procentu barjeru. Martā ZRP atbalstītu 3,4%, februārī - 3,1%, janvārī - 1,8% vēlētāju.

Ja martā notiktu Saeimas vēlēšanas, tajās nepiedalītos 11,3% balsstiesīgo, bet izvēli nebūtu izdarījuši 26,8% vēlētāju.

Vērtējot aptaujas datus, "Latvijas Faktu" direktors Aigars Freimanis žurnālistiem Latvijas Zemnieku Savienības kongresā atzina, ka ļoti uzmanīgi skatās uz negaidītām reitingu izmaiņām un tikai tad, ja tās turpinās vairākus mēnešus pēc kārtas, var runāt par kādiem cēloņiem.

"Ja skatās uz visu partiju dinamiku, kas ir martā, salīdzinot ar februāri, tad svārstības ir niecīgas, kļūdas robežās, izņemot ZZS gadījumu. Es ļoti uzmanīgi skatos uz šķietami negaidītām reitingu izmaiņām - ja tās turpinās vairākus mēnešus no vietas, tad var analizēt cēloņus, jo skaidri redami cēloņi pašlaik uz galda nav," pauda Freimanis un piebilda, ka partijas atrašanās opozīcijā reizēm ļauj, taču reizēm neļauj paaugstināt reitingu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!