Foto: Shutterstock

Šā gada 27. martā jeb naktī no sestdienas uz svētdienu notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež vienu stundu uz priekšu, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) informācija.

Ministrijā atzina, ka Eiropas Savienības (ES) līmenī joprojām nav panākts vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā, tāpēc joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība, kas paredz, ka vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Tādējādi šā gada 27. martā pulksten 3 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu.

Savukārt 2022. gada 30. oktobrī pulksten 4 notiks pāreja atpakaļ no vasaras laika, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Latvijā kārtību, kādā notiek pāreja uz vasaras laiku, nosaka Ministru kabineta noteikumi. Vienlaikus ar šiem noteikumiem ir pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par prasībām attiecībā uz vasaras laiku prasības, kas nosaka vienotu vasaras laika sākumu un beigas visām ES dalībvalstīm.

Ministrijā atgādināja, ka 2018. gadā Eiropā tika aktualizēts jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību. Tāpēc Eiropas Komisija veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, kurā lielākā daļa iedzīvotāju pauda viedokli, ka pastāvošā kārtība būtu atceļama.

Līdz ar to 2018. gada 12. septembrī Eiropas Komisija iepazīstināja ES dalībvalstis ar jaunas direktīvas projektu, rosinot pārtraukt sezonālo laika maiņu visā ES. Tiesa, diskusijas par priekšlikumu ES turpinās, gala lēmums vēl nav pieņemts un šobrīd nav indikāciju par iespējamo apstiprināšanas laiku.

Latvijas valdība lēmusi, ka Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas, un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3) un tajā palikt pastāvīgi.

2021. gada 31. oktobrī Latvijā beidzās vasaras laiks, kad pulksteņa rādītāji tika pagriezti vienu stundu atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!