Foto: DELFI

Martā salīdzinājumā ar februāri pieaudzis "Saskaņas", Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), kā arī gandrīz visu valdības partiju reitings, izņemot premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvēto partiju apvienību "Jaunā Vienotība", kuras reitings sarucis, vēsta "lsm.lv", atsaucoties uz SKDS pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma izveidotajiem politisko partiju reitingiem.

Šie partiju reitingi tapuši īsi pirms un pašas tā dēvētās Covid-19 krīzes sākumā, tādēļ, kā norādījis sociologs Arnis Kaktiņš, tie rāda vēlētāju noskaņojumu pirms jaunā koronavīrusa krīzes.

Rezultāti liecina, ka populārākā partija tobrīd joprojām bija "Saskaņa", kuru martā atbalstīja 14,8% aptaujāto, kam seko otra Saeimas opozīcijas partija ZZS, kuras reitings jau vairāk nekā pusgadu ir ap 8%.

Tālāk seko četras valdību veidojošās partijas. Šoreiz sliktāks rezultāts nekā partneriem ir premjera partijai "Jaunā Vienotība", kuras reitings martā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājies – līdz 5,8%. Līdzvērtīgs atbalsts martā bijis Nacionālajai apvienībai, kas savu popularitāti pagājušajā mēnesī audzējusi.

Nedaudz zemāks reitings par iepriekš minētajiem valdības partneriem martā bijis partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" – 5,6%, kas gan ir labāks rādītājs, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, tai seko Jaunā konservatīvā partija, kam savu reitingu izdevies audzēs no 4,1% februārī līdz 4,8% martā.

Samērā liels reitinga pieaugums martā bijis valdībā esošajai partijai "KPV LV", kuras reitings mēneša laikā pakāpies no 1,3% līdz 2,2%.

No Saeimā nepārstāvētajām partijām vislielākais atbalsts bijis Latvijas Reģionu apvienībai, kas gan martā salīdzinājumā ar februāri nedaudz zaudējusi atbalstu.

Martā turpināja pieaugt to vēlētāju īpatsvars, kas nezina, par ko balsot, bet samazinājās to, kas vēlēšanās nepiedalītos. Šo vēlētāju īpatsvars kopumā martā salīdzinājumā ar februāri samazinājās.

Kopumā pētījumā aptaujāti 903 pilsoņi vecumā no 18 līdz 75 gadiem visos Latvijas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!