Foto: LETA

Martā populārāko partiju augšgalā ir politiskais spēks "Saskaņa" un Nacionālā apvienība (NA), liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma tapušās pētījumu kompānijas SKDS aptaujas dati.

Lūdzot vēlētājiem atbildēt, par ko tie balsotu, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, noskaidrots, ka augstākais reitings patlaban ir partijai "Saskaņa". Pavisam nedaudz atpaliek NA, savukārt trešajā un ceturtajā vietā gandrīz līdzvērtīgi ir opozīcijā esošā Zaļo zemnieku savienība (ZZS), kā arī premjerministra Krišjāņa Kariņa pārstāvētā partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV).

Uz jautājumu, par kādu partiju balsotu, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, 9,9% aptaujāto vēlētāju atbildēja, ka balsotu par "Saskaņu", kamēr NA atbalstu paustu 7,3% vēlētāju.

ZZS pērnā gada decembrī atbalstu pauda 8%, taču martā savu balsi par šo politisko spēku būtu gatavi atdot 6,4% iedzīvotāju, kas ir par 1,6 procentpunktiem mazāk.

Savukārt JV pērn decembrī atbalstu pauda 4,1%, kamēr šā gada martā atbalsts pieaudzis par 2,2 procentpunktiem līdz 6,3%.

Par "Attīstībai/Par!" balsotu 5,1% vēlētāju, kamēr pārējo partiju atbalsts ir mazāks par 5%. "Progresīvie" šai aptaujā ir ieguvuši 4,2% atbalstu, Jaunā konservatīvā partija - 3,9%, bet par Saeimas deputāta Alda Gobzema nesen dibināto partiju "Likums un kārtība" rīt būtu gatavi balsot 3,7% vēlētāju.

Latvijas Krievu savienība aptaujā ir ieguvusi 2,9% vēlētāju balsu, bet Latvijas reģionu apvienība - 2,6%.

Partija "KPV LV" sarakstā neiekļuva, jo ar savu vienubrīd mainīto nosaukumu "Par cilvēcīgu Latviju" "KPV LV" martā nebija vairs ieguvusi pat vienu reitinga procentu.

Vēl arī no aptaujātajiem 28,3% ir teikuši, ka nezina, kuram politiskajam spēkam dot priekšroku. Bet 17,5% ir teikuši, ka Saeimas vēlēšanās nepiedalīsies. Šie ir aptuveni tie paši tradicionāli augstie politiskās pasivitātes rādītāji, kā tas bijis arī iepriekšējās aptaujās.

Aptaujā kopumā aptaujāti 1806 pilsoņi vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!