Foto: DELFI

Mazumtirdzniecības uzņēmuma "Maxima" veikalu un ražošanas cehu darbinieki martā saņems lielākas algas, uzņēmums arī aktīvi strādā pie dažādu procesu uzlabošanas, kas ļaus samazināt darbinieku slodzi, informēja SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris.

Izmaiņas veikalu "Maxima" darbinieku atalgojumā attieksies uz veikalu un ražošanas cehu darbiniekiem. "Sākot ar februāri, tiks palielinātas stundas tarifa likmes. Atalgojumu par februāri, kas aprēķināts pēc jaunajām stundu likmēm, darbinieki saņems martā," skaidroja Beseris. Tiesa, par cik palielināsies stundu likmes un līdz ar to arī algas, Beseris neatklāja.

Procentuālais darba algas palielinājums katrai veikalu darbinieku grupai būs atkarīgs no darba slodzes, amata deficīta un amata pozīcijas darba tirgū. No marta tiks vienkāršota atalgojuma sistēma, lai tā būtu darbiniekiem saprotamāka, norādīja "Maxima Latvija" pārstāvis, piebilstot, ka pagaidām neko vairāk par skaitļiem atklāt nevar.

SIA "Maxima Latvija" "darbinieku labumu sistēma" katru gadu tiek pārskatīta, un, ja nepieciešams, tiek veikti uzlabojumi un korekcijas atbilstoši situācijai darba tirgū. Papildus sociālajām un likumos noteiktajām garantijām, piemēram, apmaksātām obligātajām veselības pārbaudēm, apmaksātām redzes korekcijas līdzekļu iegādēm, "Maxima Latvija" savu darbinieku motivācijai nodrošina bezmaksas pusdienas tirdzniecības un noliktavas darbiniekiem un veselības apdrošināšanu pēc viena nostrādāta gada.

"Mums ir svarīgas ģimenes vērtības, tādēļ ik gadu svētkos un jubilejās sveicam savus darbiniekus, Ziemassvētkos sarūpējam dāvanas darbinieku bērniem, kā arī piešķiram stipendijas tām "Maxima Latvija" darbinieku atvasēm, kuru sekmes ir teicamas. Līdz ar bērniņa nākšanu pasaulē tiek sveikti arī jaunie vecāki, stāstīja Beseris.

Kā vēstīts, iepriekš gan pēc Zolitūdes traģēdijas vairāki "Maximas" darbinieki LTV raidījumam "De facto" atklāja uzņēmuma attieksmi pret saviem darbiniekiem, kas izpaužas nevis ar rūpēm, kā to uzsvērusi "Maxima Latvija" vadība, bet ar vienaldzību.

Raidījuma apkopotie darbinieku stāsti liecina par ļoti dažādām situācijām, kādās uzņēmums izrādījis savas "rūpes" pret strādājošajiem. Sākot ar došanos uz tualeti saskaņā ar sarakstu, ļoti ilgām darba stundām, to produktu atpirkšanu, kam beidzies termiņš un beidzot ar īpašām rūpēm Ziemassvētkos, kad darbinieku bērni tiek pie veikala sarūpētām dāvanām, par kurām jau tūlīt nākamajā mēnesī atvelk no algas.

Piemēram, kādas "Maximas" kasieres ikdiena vairāku gadu garumā bijusi šāda: 11 līdz 12 stundu gara darba diena trīs dienas pēc kārtas, tad viena brīvdiena, un viss atkal no jauna. Darba dienas laikā 15-20 minūtes ātrām pusdienām. Uz tualeti tikai tad, ja dota atļauja, un arī tad tikai, ja tobrīd šāda atļauja nav dota kādam citam.

Beseris uzsvēra, ka SIA "Maxima Latvija" šobrīd aktīvi strādā, lai uzlabotu dažādus procesus, kas ļaus samazināt darbinieku slodzi un atvieglos ikdienu, piemēram, produktu saņemšanas loģistiku, cenu zīmju nomaiņu, sortimenta izmaiņu biežumu u.c., plānots iegādāties jaunus krēslus kasieriem, kā arī aprīlī plānots darbiniekiem ieviest jaunas, ērtākas darba formas. Tāpat plānota IT tehnikas atjaunošana un iegāde veikaliem.

"Ar jaunajām izmaiņām ceram arī izlīdzināt darba slodzes, atrisinot darbinieku trūkuma problēmu," sacīja Beseris.

Jau vēstīts, ka "Maxima Latvija" veikalos Rīgā trūkst darbinieku, tādēļ nolemts tos piesaistīt no reģioniem, jo ārpus Rīgas uz vienu vakanci piesakās daudz vairāk strādāt gribētāju.

"Maxima Latvija" veikalu apgrozījums 2012.gadā bija 640,82 miljoni eiro, kas ir 8,99% pieaugums salīdzinājumā ar 2011.gada apgrozījumu - 587,94 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Koncerna peļņa pieaugusi vairāk nekā septiņkārtīgi - no 2,7 miljoniem eiro 2011.gadā līdz 20,4 miljoniem eiro 2012.gadā.

"Maxima Latvija" dibināta 2000.gada 29.novembrī. Koncerna pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro (3,45 miljoni latu). "Maxima Latvija" mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais "Vilniaus Prekyba UAB", kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V.".

Pērn 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!