Foto: F64
Lai gan pagājušā mēneša vidējais vēja ātrums Latvijā atbilda normai, trīs meteoroloģisko novērojumu stacijās tika reģistrēts jauns marta maksimālā vēja ātruma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

13.martā Rūjienā ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 23 metriem sekundē (m/s), un tik stipras vēja brāzmas pavasara pirmajā mēnesī šeit novērotas pirmo reizi vēsturē.

Līdz 23 m/s rietumu vējš brāzmās pastiprinājās arī 19.martā Rēzeknē, sasniedzot jaunu marta rekordu šajā vietā. Savukārt 25.martā Saldus novērojumu stacijā ziemeļu vēja ātrums brāzmās sasniedza 26 m/s, kas arī ir jauns marta rekords.

Visstiprākās vēja brāzmas pagājušajā mēnesī Latvijā tika reģistrētas 25.marta rītā Ventspils ostā - 34 m/s. Tas nav jauns rekords, jo 1961.gada 26. un 30.martā Ventspils ostā vēja brāzmu spēks sasniedza pat 40 m/s.

Ventspils ostā vētra ir bieža parādība, brāzmas līdz 30 m/s tika reģistrētas arī šā gada 11.marta rītā, savukārt 4.janvārī vējš brāzmās šeit pastiprinājās līdz 31 m/s. Pērnā gada 10.decembra rītā Ventspils ostā tika fiksēti 32 m/s, kas bija lielākais Latvijas novērojumu stacijās reģistrētais vēja ātrums brāzmās 2011.gadā.

Šā gada pavasara pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +0,9 grādi, tādējādi tas bija 2,2 grādus siltāks par ilggadējo vidējo rādītāju un siltāko marta mēnešu rindā ieņēma 19.vietu. No 21.gadsimta pavasara pirmajiem mēnešiem šā gada marts bija ceturtais siltākais.

Marta nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bija 36 milimetri jeb 107 procenti no normas ar teritoriālajām svārstībām no 47-57 procentiem Dobelē un Liepājā līdz 174 procentiem Cēsu apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!