Foto: DELFI

Lai gan uzņēmējs Māris Martinsons atklātu ziedojumu partijām veicis tikai vienreiz un pirms vairāk nekā 10 gadiem, tomēr 13. Saeimā ievēlēto politiķu biedrības salīdzinoši nesenākā pagātnē ir saņēmušas naudu no uzņēmēja, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Raidījums vēstīja, ka no Martinsona naudu ir saņēmis "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) deputāta Riharda Kola biedrība, kā arī biedrība "Latvijas attīstībai", kuras locekļi vēlāk dibināja partiju ar šādu nosaukumu un šoruden kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās apvienībā "Attīstībai/Par!".

2013. gadā ar Martinsonu saistītā SIA "Moduls-Riga" un SIA "Velve" kopā noziedoja 100 000 latu (ap 142 tūkstošiem eiro) biedrībai "Latvijas nākotnes forums". Iepriekš biedrību sauca "Latvijas attīstībai".

"Latvijas attīstībai" vadītājs Juris Pūce raidījumam skaidroja, ka biedrību un partiju nevajag saistīt.

"Biedrība "Latvijas attīstībai" ir pārtapusi par biedrību "Latvijas nākotnes forums", kas ir atsevišķa juridiska persona un darbojas atsevišķi. Tā ir cita juridiska persona ar citiem uzdevumiem. Partija "Latvijas attīstībai" tika dibināta 2013. gada decembrī kā jauna juridiska persona, un tā arī darbojas," norādīja Pūce.

Partiju ar biedrību gan joprojām vieno Edgars Jaunups, jo viņš ir abu organizāciju valdes loceklis, atgādināja raidījums. Jaunups bija "Jaunā laika" ģenerālsekretārs brīdī, kad partijai vienīgo atklāto ziedojumu veica Martinsons. Abi arīdzan strādājuši kopā basketbola klubā "VEF Rīga".

"Mēs ar Martinsonu esam gana labi pazīstami, jo nepilnus 10 gadus es un Martinsons bijām divi no kādiem pieciem sešiem cilvēkiem, kas ļoti aktīvi strādāja pie basketbola kluba "VEF Rīga" izveides un attīstības. Es viņu tiešām zinu kā tādu vienu kaismīgu un kaislīgu sporta atbalstītāju," raidījumam stāstīja Jaunups.

Brīdī, kad Martinsona firmas ziedojušas "Latvijas nākotnes forumam", šaubu par viņa reputāciju nebija, piebilda Jaunups. Viņš gan atzina, ka pazīšanās ar Martinsonu met ēnu uz partiju "Latvijas attīstībai", taču tas nav iemesls neuzticēties.

"Pagātni jau mēs nevaram izdzēst. Bet tas nenozīmē, ka cilvēki, kas ir bijuši pazīstami, ir kaut kādā veidā līdzatbildīgi vai līdzvainīgi pie vienas personas nodarījumiem pavisam citā jomā, pavisam ar citiem cilvēkiem un tamlīdzīgi," norādīja Jaunups.

Savukārt NA biedrs Kola izveidotā biedrība "Latvijas karogs", kas gādāja par valsts karoga uzstādīšanu AB dambī, 2016. gadā no Martinsona saņēma 30 000 eiro.

"Jāizvērtē, vai šāds ziedojums ir atmaksājams, jo ir jāsaprot, ka projekts ir realizēts. Projekts ir īstenots. Ir veikti norēķini ar projekta īstenotājiem. Līdz ar to tad jājautā, vai mēs projekta īstenotājiem tagad lauzīsim līgumus? Viņi darbus ir paveikuši. Jebkurā gadījumā mēs iekšēji biedrībā šo jautājumu izrunāsim, kā rīkoties," solīja Kols, piebilstot, ka "Latvijas karogs" nav politiska organizācija.

Vēstīts, ka Martinsons ir starp sešiem apcietinātajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kriminālprocesā par kukuļošanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!