Foto: LETA

Uzņēmējs Māris Martinsons apcietinājumā paturēts, jo kriminālprocesa materiāli satur konkrētas ziņas, ka viņš varētu sazināties ar kriminālprocesā iesaistītām personām un ietekmēt sniegtās liecības, paziņoja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas izmeklēšanas tiesnese Dina Suipe.

Tiesas sēdē, vērtējot procesa virzītāja sacīto un kriminālprocesa materiālus, tiesnese secināja, ka uzņēmējs varētu traucēt izmeklēšanai.

Suipe sīkāk savu lēmumu paturēt Martinsonu apcietinājumā nepamato, jo to tiesnesei liedz likums. Taču viņa noraida Martinsona advokāta Didža Vilemsona pausto medijiem, ka tiesas lēmums paturēt uzņēmēju apcietinājumā, ir "klaji nepamatots".

Tiesnese ņēma vērā aizstāvja tiesas sēdē iesniegtos Martinsona raksturojumus no vairākām sabiedriskām organizācijām, tomēr konstatēja, ka šobrīd šajā kriminālprocesā tas nevar būt par pamatu, lai nepiemērotu drošības līdzekli – apcietinājumu.

Kriminālprocesa likuma 277. panta septītā daļa paredz, ka personai, kuru tur aizdomās vai apsūdz sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus, no tiem pirmstiesas procesā personu atļauts turēt apcietinājumā ne ilgāk par 15 mēnešiem.

Ņemot vērā minēto, tiesnese uzskata, ka aizdomās turētā atrašanās apcietinājumā nepārsniedz Kriminālprocesa likumā noteiktos termiņus.

Jau ziņots, ka KNAB novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir nu jau bijušais Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētāj Leons Bemhens, uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis sākotnēji piemērots vien Kokinai, pārējiem tika piemērots apcietinājums.

Pārskatot drošības līdzekļus apcietinātajiem, no apcietinājuma atbrīvots Krjačeks. Savukārt Kozaku, Volkinšteinu un Bemhenu tiesa nolēma paturēt apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!