Foto: Publicitātes attēli

Trešdien, 26. oktobrī, Mārupes novada pašvaldības policija saņēmusi informāciju par iespējamu prettiesisku rīcību, nozāģējot dižozolu Kantora ielā 115 un 117, Mārupē, liecina Mārupes novada domes mājaslapā publicētā informācija.

Mārupes novada pašvaldība nosodījusi šādu rīcību. Pašvaldībā arī norāda, ka šobrīd tās rīcībā nav informācija par to, kurš pastrādājis šo nodarījumu.

Tā kā par šādu darbību veikšanu var iestāties kriminālatbildība, tagad izmeklēšana ir Valsts policijas kompetencē.

Pēc ziņu apstiprināšanās, apsekojot notikuma vietu, informācija par iespējamu noziedzīgu nodarījumu nodota Valsts policijai, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP).

Pašvaldībā norāda, ka, gadījumā, ja kādas personas rīcībā ir informācija par notikušo, nepieciešams informēt Mārupes novada pašvaldības policiju, zvanot pa tālruni 67933470, kas darbojas diennakts režīmā.

Latvijas Televīzija trešdienas vakarā vēstīja, ka Valsts policijā par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par patvaļīgu koku ciršanu, par ko draud arī cietumsods līdz trim gadiem, bet DAP lūgs sākt vēl vienu procesu par dabas pieminekļa iznīcināšanu, par ko draud ievērojams naudassods.

Kantora ielas dižozols arī iepriekš nonācis likumsargu uzmanības lokā.

Jau iepriekš sabiedrībā diskutēts, ka Mārupē, Kantora ielā 115 un 117, tiek veikti rindu māju projekta "Dižozolu nami" būvdarbi valsts nozīmes aizsargājama dižozola vainaga tuvumā.

Apkārtējo māju iedzīvotāji šī gada sākumā vērsušies gan pašvaldībā, gan DAP, gan citās atbildīgajās instancēs, lai glābtu dižozolu.

Informācija prokuratūras mājaslapā liecina, ka šā gada 14. februārī Ģenerālprokuratūrā tika saņemts DAP iesniegums par dabas pieminekļa – dižozola – bojāšanu Kantora ielā 115 un 117.

Par iesniegumā minētajiem faktiem tika uzsākta prokurora pārbaude, kurā noskaidrots, ka Mārupes novada būvvalde rīkojusies prettiesiski, izsniedzot būvatļaujas rindu māju būvniecībai iepriekš minētajās adresēs dabas pieminekļa – dižozola – teritorijā.

8. martā Ģenerālprokuratūras prokurors Mārupes novada būvvaldei nosūtījis prokurora iesniegumu ar prasību atcelt izsniegtās būvatļaujas, uz kuru pamata tiek veikta rindu māju būvniecība dabas pieminekļa – dižozola – teritorijā.

Dižkoks ir dabas piemineklis – aizsargājams koks, kura teritorija ap koka vainagu projekcijas platībā, kā arī 10 metru platā joslā no tās, mērot no aizsargājamā koka vainaga projekcijas ārējās malas, ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, kurā saskaņā ar likumu ir ierobežota saimnieciskā un cita veida darbība, tai skaitā nav atļauta jaunu ēku celtniecība.

Prokurora pārbaudē noskaidrots, ka Mārupes novada būvvalde šīs likuma prasības nav ievērojusi un pieļāvusi jaunu ēku būvniecību dabas pieminekļa teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!