Foto: Shutterstock

Kopš 2014. gada augusta Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar masalām, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Jānorāda, ka Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 28. martā brīdināja par masalu uzliesmojumiem vairākās Eiropas valstīs (Francijā, Vācijā, Itālijā, Rumānijā, Polijā, Šveicē, Ukrainā), kur janvārī reģistrēti vairāk kā 500 saslimšanas gadījumi.

"Latvijā ir panākts ievērojams progress, tiecoties uz PVO izvirzīto mērķi izskaust šo slimību visās Eiropas reģiona valstīs," norāda SPKC.

SPKC epidemiologi atgādina, ka masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība un vienīgā aizsardzība pret masalām ir vakcinācija. Latvijā un citās Eiropas valstīs bērnu vakcinācijas kalendārs paredz divas potes, lietojot kombinēto vakcīnu pret masalām, epidēmisko parotītu un masaliņām. Saskaņā ar Latvijas Vakcinācijas kalendāru, pirmo poti bērns saņem 12-15 mēnešu vecumā, bet revakcinācija tiek veikta septiņu gadu vecumā.

Masalu vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, kas rodas, inficētajai personai klepojot vai šķaudot. Vīrusus saturoši pilieni var palikt gaisā vairākas stundas, bet uz virsmām – līdz divām stundām. Viens saslimušais ar masalām var inficēt 12 līdz 18 personas.

Masalu slimības simptomi parasti parādās pēc 10-12 dienām pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos – pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Slimībai progresējot, parasti no 3. līdz 7. dienai, temperatūra var sasniegt 39-41 grādus pēc Celsija, parādās sarkani izsitumi, kas ilgst 4-7 dienas. Izsitumi sākas uz sejas un pēc tam izplatās pa visu ķermeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!