Foto: LETA

Piektdien, 13. novembrī, pašvaldībām tiks izdalīti individuālie aizsarglīdzekļi, kuri paredzēti maznodrošinātajiem, trešdien intervijā Latvijas Radio pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Maskas maznodrošinātajiem iepirktas, ņemot vērā Covid-19 straujāku izplatību, kā arī noteikumu, ka sabiedriskās vietās obligāti jāvalkā mutes un deguna aizsegs.

Pabriks pastāstīja, ka pašlaik kopumā individuālo aizsarglīdzekļu Latvijā pietiek. "Ir atsevišķas aizsarglīdzekļu grupas, kur ir mazāk, un ir, kur ir vairāk rezerves," stāstīja ministrs. Viņš norādīja, ka masku pašlaik pietiek, bet cimdiem būs nepieciešamas papildu iepirkums.

Runājot par iespējamas laboratorijas izveidi Latvijā, Pabriks uzsvēra - bez tādas iztikt grūti. Uz sertificētu laboratoriju rindā ir jāgaida trīs mēneši, tādēļ arī gadījās, ka ir iepirkti neatbilstoši respiratori. Tie sākotnēji tika pārbaudīti nesertificētā laboratorijā, kur varēja tikt ātrāk, un tur norādīja, ka ar respiratoriem viss ir kārtībā. Savukārt pēc rindas sagaidīšanas sertificētā laboratorijā oktobrī tika norādīts, ka respiratori tomēr ir neatbilstoši.

Atbildot uz jautājumu, kad laboratorija Latvijā varētu tapt, Pabriks norādīja, ka tas ir Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē, tomēr, viņaprāt, tas tik ātri nebūs, jo nepieciešams, lai būtu apmācīti speciālisti.

Jau vēstīts, ka no 9. novembra Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā ir noteikti dažādi stingri ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!