Foto: Reuters/Scanpix
Valdība otrdien, 19. janvārī, skatīs grozījumus likumā, kas paredz atļaut izmantot valsts materiālās rezerves patvēruma meklētāju masveida ierašanās gadījumā veicamo pasākumu izpildei.

2012. gadā valdība apstiprināja pasākumu plānu institūciju saskaņotai rīcībai iespējamo patvēruma meklētāju masveida ierašanās gadījumā Latvijā no krīzes skartām valstīm. Plānā minētos pasākumus īsteno, ja patvēruma meklētāju skaits pāris diennaktīs pārsniedz Valsts robežsardzes un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes ilglaicīgās izmitināšanas kapacitāti un ieradušos patvēruma meklētāju skaits sasniedz 500-3000 cilvēku. Tāpat plāna pasākumus īsteno, ja valstī pāris diennaktīs ierodas vienlaikus 3000 līdz 20000 patvēruma meklētāju.

Organizējot starpinstitūciju mācības, konstatēts, ka likumā nav noteikta valsts materiālo rezervju iesaistīšana patvēruma meklētāju masveida ierašanās gadījumā veicamo pasākumu izpildei - plānā minēto pasākumu īstenošanai, piemēram, lauku nometnes izveidošanai, patvēruma meklētāju ēdināšanai, izmitināšanai, ārstniecībai.

Precīza normatīvā regulējuma neesamība var būtiski apgrūtināt atbildīgo institūciju preventīvo un reaģēšanas pasākumu realizāciju, kā arī institūciju resursu pieejamību un iesaistīšanas kārtību pasākumos patvēruma meklētāju masveida ierašanās gadījumā, skaidro Iekšlietu ministrijā.

Ministrija arī konstatējusi, ka valsts materiālo rezervju nomenklatūrā šobrīd nav paredzami resursi, kurus nav iespējams ilgstoši uzglabāt un kuru iegāde jāveic tad, kad tie būs nepieciešami, piemēram, higiēnas preces un pārtikas produkti. Tāpat konstatēts, ka materiālajās rezervēs nav paredzami ilgstoši uzglabājami un arī citās krīzes situācijās izmantojami papildu resursi, piemēram, apsildāmās teltis - pašlaik pieejamas 17 šādas teltis, kurās var izvietot 340 personas.

Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumus "Valsts materiālo rezervju likumā" vēl būs jāvērtē Saeimai.

Valsts materiālās rezerves ir materiālo un finanšu resursu kopums, kuru izmanto katastrofu pārvaldīšanā iesaistītās institūcijas, ja to rīcībā esošie resursi ir nepietiekami reaģēšanas pasākumu veikšanai. Šādas rezerves ir, piemēram, ģeneratori un segas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!